Schade SWM station Leiding 9A opgelopen tot SRD 500.000

En bewoner van Leiding 9A wilde een brug bouwen over het kanaal, naar zijn perceel toe. Aannemer BEM werd ingeschakeld voor levering van het nodige materiaal. Vervolgens huurde de aannemer een onderaannemer in om de graafwerkzaamheden uit te voeren. Er is diep in de grond gegraven. Klaarblijkelijk zijn de autoriteiten niet op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Ook de nutsbedrijven, waaronder de Surinaamse Waterleiding Maatschappij, werd niet gemeld.
Tijdens de werkzaamheden werd het waterleidingnetwerk van de SWM aangetast, waardoor er een enorme schade werd veroorzaakt. Omliggende woningen raakten ook verstoken van watervoorziening. Bij inschakeling van de politie werden de werkzaamheden stopgezet. De machine werd in beslag genomen. De operator van de graafmachine werd opgebracht voor verhoor. Na verhoor werd de man heengezonden. Ook de machine werd dezelfde dag nog vrijgegeven. De aannemer was bereid de schade te betalen. Die rekende op een schadevergoeding van rond de SRD 10.000.
Echter bleek, na 3 dagen, bij presentatie van de bon van SWM, dat de schade tussen de SRD 400.000 en SRD 500.000 is begroot. “Je moet nagaan dat het heel station van Leiding 9A helemaal was leeggelopen, alle leidingen moeten weer chloor krijgen, werktijd ook erbij tellen. Het rapport zit daar”, zegt SWM directeur Marlon oosterling.
De politie heeft hierbij haar handen van afgehouden. Er is geen strafbaarheid geconstateerd. Volgens de politie is er nu alleen ruimte voor schikking of een civiele vordering. De SWM moet nu de opgegeven schadevergoeding kunnen verantwoorden.
“Wanneer je op bepaalde plaatsen woont, een leiding aanvraagt, en mensen een offerte van SRD 30.000 of SRD 40.000 krijgen, kun je niet verwachten dat je een 12 duim buis breekt, en SRD 10.000 zult betalen. Dan ben je helemaal gek geworden. De mensen beseffen niet wat voor schade zij aanrichten aan de staat. Wanneer je als een idioot gaat werken, en een glasvezelkabel beschadigd, vraag Telesur maar wat dat kost”, stelt Oosterling. Hij zegt dat SWM/de staat haar geld zal krijgen. Hoe dat zal geschieden, weet hij niet.
Intussen is de brug van de opdrachtgever ook al gebouwd. De SWM heeft vaker een beroep gedaan op bedrijven en contractors om vóór de uitvoering van werkzaamheden op of langs de openbare weg contact te maken met de SWM voor het opvragen van kaarten en voor eventuele begeleiding bij het uitvoeren van werkzaamheden. Het komt steeds vaker voor dat derden bij het uitvoeren van werkzaamheden het leidingennet van de SWM beschadigen wat onnodige kosten met zich meebrengt. Belanghebbenden worden gevraagd contact op te nemen met de afdeling Tekenkamer aan de Henck Arronstraat voor het opvragen van kaarten en voor begeleiding met de afdeling.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!