Peneux start grondig onderzoek naar oorzaak slechte examenresultaten

Viertjes en vijfjes zijn de gemiddelde cijfers die leerlingen dit schooljaar voor verschillende vakken op de eind- en toelatingsexamens van het meer uitgebreid lager onderwijs (mulo) hebben gehaald. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) vindt daarom dat er een grondig onderzoek zal komen om aan te tonen wat precies de oorzaken zijn van de slechte examenresultaten in de afgelopen jaren. “Er is een flinke daling te zien wanneer de cijfers van de schoolonderzoeken vergeleken worden met examencijfers. Wanneer de gemiddelde SO-cijfer van Nederlands 6,7 is en het examencijfer een 5 en er is een daling van 1,7 punt, dan betekent het dat wij moeten nagaan of de schoolonderzoeken op het juiste niveau van kwalitatief goed onderwijs waren in vergelijking met de examens. Wanneer wij zien dat bij de toelatingsexamens voor de vakken Nederlands, Engels en Spaans op vwo-niveau het gemiddelde cijfer een 4 is, voor boekhouden en bedrijfsrekenen een 4, de B-kandidaten voor de talen gemiddeld een 5 en voor Wiskunde en Natuurkunde een 5 en 4 hebben, dan betekent dat dat er een structureel probleem is in ons onderwijs en dat dit een onderzoek waard is. Wij moeten nagaan hoe deze cijfers tot stand zijn gebracht”, aldus de minister dinsdag in De Nationale Assemblee. Peneux benadrukte dat op mulo het over de jaren heen nooit gelukt is een slagingspercentage van 75% te behalen. Echter is er zeker een correlatie om een voldoende bij rekenvakken te halen wanneer leerlingen het Nederlands ook goed onder de knie hebben.”
5 lbo-scholen met 0 procent geslaagden
Peneux benadrukte dat er in totaal 5 lbo-scholen zijn die dit jaar nul procent geslaagden hebben afgeleverd. Het gaat volgens hem om het LBO Waaldijkcollege, LBO Beekhuizen, LBO Kaikoesi, LBO Montini en de LBO Tata Colin school. Volgens hem is er iets ernstig mis op deze scholen. Peneux, die zelf ook leiding aan scholen heeft gegeven, benadrukte dat wanneer de schooldirecteur een strakke leiding en strakke hand heeft, je nooit nul procent geslaagden kan krijgen. “Dit jaar heeft het ministerie de examens centraal laten coördineren via het examenbureau. Hierdoor wordt eindelijk het juiste beeld geschetst over het niveau op de scholen. Het curriculum zal bekeken worden, maar waar nul procent geslaagden zijn en nul procent herexamenkandidaten, dan betekent het dat er iets ernstigs fout is op die scholen. Wij gaan daar ernstig naar moeten kijken”, aldus de minister.
Verschillende zaken onderzoeken
“Een ieder wijst de attitude van de leerlingen aan als oorzaak van de slechte examenresultaten, maar je kunt pas een conclusie trekken na onderzoek te hebben verricht en het onderzoek zal vooral gericht moeten zijn op leerstofprogrammering in relatie tot afbakening leerstof voor de toets- en of examenvakken, het niveau van de repetities c.q. schoolonderzoeken, didactische vaardigheden c.q. tactieken van de leerkrachten en inhaalprogramma’s in verband met de schooldagen die verloren zijn gegaan”, stelde de minister. Na het onderzoeken van deze punten zal nagegaan worden of deze zaken verantwoord waren of ze ontbraken.
FR

error: Kopiëren mag niet!