Leraren krijgen ingebrekestelling

2Peneux is voedingsbodem voor problemen onderwijs”Vakbondsleider Wilgo Valies kan zich niet indenken dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, de onderwijsstaking als de bron van alle kwaad beschouwt met betrekking tot de beklagenswaardige prestaties van de examenkandidaten. “Welk wapenfeit heeft Peneux tot nog toe neergezet? Ik ben aan het nadenken, maar ik kan niet op een duidelijk wapenfeit komen dat het onderwijs significant in kwaliteit vooruit heeft gebracht. Peneux is juist de voedingsbodem voor de vele problemen binnen het onderwijs”, zegt Valies expliciet tijdens de persconferentie op dinsdag. De vakbondsleider vindt dat de inbreng van de onderwijsminister in het onderwijsgebeuren minimaal te typeren is, waardoor de uitlatingen van Peneux over de examenresultaten niet veel voorstellen. “Hij begrijpt heel weinig over wat zich afspeelt binnen het onderwijsveld.” Valies vraagt zich af of de onderwijsminister daarentegen zijn eigen functioneren heeft geëvalueerd. “Uitgerekend in een educatief programma van de overheid heeft Peneux juist het tegenovergestelde gedemonstreerd!” Het betreft hier o.a. de veelbesproken nepprofessorkwestie. “Er valt een heleboel te zeggen over deze onderwijsminister.”
Tal van leraren die op 28 en 29 juni 2017 deel hadden genomen aan de vergaderingen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben een ingebrekestelling ontvangen van MinOWC. “Over het hele land zijn er brieven gestuurd naar de leerkrachten om zich te verweren, omdat ze naar een vergadering zijn geweest. Is Peneux een heksenjacht begonnen op leraren?” Valies beklemtoont dat het in de grondwet is opgenomen dat een vakbond activiteiten mag ontplooien. “Het recht op vergadering is verankerd in de grondwet! En juist hiervoor past de minister tuchtmaatregelen toe.”
De vakbondsleider vindt dat de onderwijsminister zijn tijd liever investeert in het motiveren van de leraren. “Maar hij kiest ervoor om hen te zwepen als een basja. Met deze minister is het einde nog lang niet in zicht; we verwachten juist nog meer problemen.” Het is vooralsnog niet duidelijk of het komend schooljaar wederom zal aanvangen met turbulentie.
KSR

error: Kopiëren mag niet!