“Ik ga niet zitten dagdromen”

Dit enorm geldsbedrag heeft het land niet. Het zullen waarschijnlijk Alcoa en andere partners zijn die dit bedrag op tafel moeten zetten. De presidentiële onderhandelingscommissie onder leiding van Dilip Sardjoe heeft eerder vorige maand, na onderhandelingen met Alcoa, aangegeven dat er een investering van ruim US$ 3.3 miljard in het vizier is voor de ontwikkeling van de bauxietsector in West Suriname. Suriname kan dit geldbedrag niet zelf ophoesten. Verwachtbaar is dat er investeerders zullen worden opgespoord. Henk Ramdin, voormalig directeur (14 jaren) bij de Suralco ziet echter geen enkel maatschappij in Suriname komen om die US$ 3.3 miljard te investeren om alleen bauxiet voor aluinaarde te mijnen. Voor verdere processing is er naar Ramdin zijn schatting misschien US$5 tot 6 miljard nodig. “Ik ga niet zitten dagdromen”, zei Ramdin in het programma Kal Aaj Aur Kal tegenover presentator Faried Pierkhan.
“Waarom heeft de overheid niet gezegd dat zij de doorstart wil doen op de bestaande plant?”, vroeg de presentator voor de duidelijkheid. Toen de kwestie rond het vertrek van Suralco uit Suriname begon, heeft Ramdin enkele malen benadrukt dat Suriname zelf een doorstart zou kunnen maken. Ook al had Alcoa gezegd dat zij de aluinaardefabriek zou sluiten, was er nog gelegenheid daartoe. “Ik zou naar Nassau gaan om bauxiet te halen. Het onderhandelingsteam had de gelegenheid om dat te bewerkstelligen. Er waren nog 1500 mensen daar aan het werk. Als ik het voor het zeggen had gehad, was er een goede doorstart geweest. Al moest ik bauxiet tijdelijk importeren. Al zou ik het ook niet zelf gedaan hebben. Daarvoor heb je genoeg contractors in Suriname”, stelt hij.
Tussen Alcoa en de regering zijn er nog vrij veel afspraken die gemaakt moeten worden. Ramdin noemt hierbij als voorbeeld de manier waarop er zal worden omgegaan met de aluinaardefabriek. Blijkbaar zal Alcoa de fabriek met de grond gelijk maken.
“Als Suriname zou je door moeten onderhandleen. Er zijn bepaalde onderdelen daar, zoals de power house, die je graag wil behouden voor eventuele toekomstige mogelijkheden. Er zijn grote werkplaatsen daar. Er zijn grote kantoren daar. Die dingen zou ik niet laten breken”, stelt de voormalige Suralconier. Ramdin ziet in ieder geval Alcoa niet terugkomen naar Suriname
West Suriname is volgens hem een doekje voor het bloeden. “Het is een toetje om nog iets te kunnen doen met de industrie in Suriname. Hun doel is geweest om de 2 miljoen ton aluinaarde die de Paranamplant produceerde, van de markt te krijgen. De markt heeft teveel aluinaarde, waardoor de prijs nog laag is. Hun doel is geweest om de 2 miljoen productie uit Suriname van de markt te krijgen. Suriname was een dure plant, dus was Suriname ‘the first choice’ om te sluiten”, aldus Ramdin.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!