Wild-west-situatie met prijzen rundvlees

8772_ 071
8772_ 071
Er is momenteel een schaarste aan rundvlees op de markt. “De vraag is groter dan het aanbod. Er is gewoon een schaarste aan rund”, stelt Shakiel Kasi van Slagerij Kasi tegenover Dagblad Suriname. Echter krijgt dit verhaal van schaarste een andere dementie, als er gekeken wordt naar wat er zich in de praktijk voordoet.
Kasi noemt de huidige situatie een wild-west-situatie. Hij vindt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) meer grip zou moeten tonen op de sectoren waar zij de grip op hoort te hebben. Klaarblijkelijk heeft LVV geen grip op de prijzen van rundvlees.
De opkopers van runderen gaan diep in de districten om de dieren op te kopen. Die verkopen het vlees vervolgens met opgeschroefde prijzen voor de slagers. Een ander slager vertelt de krant dat hier zaken niet transparant genoeg zijn. Zowel het slachthuis als de slagerij betaalt belastingen. Het ziet ernaar uit dat de meeste opkopers/leveranciers van runderen, buiten het vizier van de fiscus blijven. Hierdoor zouden er woekerwinsten worden gemaakt, terwijl de leverancier haast geen financiële inzet heeft.
Er wordt dagelijks gespeculeerd met de prijzen. Op elke slachtdag (maandag en donderdag) is de prijs met een SRD gestegen. Rundvlees kost nu bij de opkoop al tussen de SRD 37 en SRD 40. Wanneer de slagerij dit opkoopt, wordt ook rekening gehouden met bijkomende kosten. De kostprijs en de winstmarge maken dat rundvlees uiteindelijk veel duurder aan de man wordt gebracht (dichtbij de SRD 55 per kilo met been).
De slager heeft geen ander keus dan het dure vlees te kopen, gezien de schappen niet leeg mogen staan. De tent sluiten is ook niet de bedoeling. Dit is vooral het geval bij de religieus georiënteerde slagerijen die alleen halal vlees verkopen. Deze slagers hebben geen varkensvlees om op terug te kunnen vallen. Onder de Centrale Markt neemt de verkoop ook een lastige wending aan. Meestal bezoekt de consument de markt om iets goedkoper aan bepaalde producten te komen. Het blijkt dat onder de markt ook minder rundvlees wordt verkocht.
De kettingreactie hiervan moet ook hierbij worden meegerekend. Hoge prijzen betekenen dat de consument haar prioriteiten anders inricht. Vervolgens zit de vleesverkoper met verlieslatende producten op de schappen.
“Er is geen controle vanuit het ministerie van LVV om de prijs een beetje in te drukken. De opkopers mogen niet zo overdrijven met de prijs”, meent Kaisi. De prijs van rundvlees hoeft niet op het huidige niveau te zijn, als de autoriteiten prijsopdrijving aanpakken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!