NON-Sozavo pakketten voor SRD 90

Frontfoto1Minister Cristien Polak van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft bij diverse gelegenheden in De Nationale Assemblee benadrukt dat het ministerie nog bezig is met de registratie van de mensen, die geïnteresseerd zijn om in aanmerking te komen voor de felbegeerde voedselpakketten en dat pakketten die nu verkocht worden, niet van het ministerie zijn. De minister is door diverse DNA-leden min of meer erop gewezen dat personen buiten het ministerie al bezig zijn de pakketten te verkopen en dat deze voor een ieder worden verkocht. De pakketten, die speciaal bestemd zijn voor mensen uit sociaal zwakke huishoudens, grote gezinnen met relatief lage inkomens en personen met een beperking, zijn toch voor een ieder beschikbaar. Dagblad Suriname wist een van deze pakketten te bezichtigen, dankzij een burger die dit zonder problemen kon verkrijgen. Aan deze burger zijn er geen vragen gesteld bij de aankoop van het pakket. Hij moest alleen zijn identiteitskaart overleggen. Personen die de pakketten verkopen, werken niet volgens bepaalde richtlijnen of stellen geen onderzoek in om erachter te komen als zo een persoon inderdaad in aanmerking moet komen voor een pakket.
De pakketten zijn overigens bij verschillende personen te vinden. Dankzij de ‘mofo koranti’, waarbij de ene persoon het aan een andere doorvertelt, kan men bij iemand terecht die zo een pakket kan ‘regelen’. De pakketten worden vervolgens afhankelijk van de samenstelling voor SRD 60 of SRD 90 aangeboden. Anderen verkopen de pakketten zelf voor SRD 100. Het pakket kan zelf opgehaald worden, maar kan ook geleverd worden. Het voedselpakket bevat ruim 14 artikelen, te weten 1 pak kip (4,5 kg), 1 kilo uien, 1 kilo knoflook, 1 kilo aardappel, 1 kilo blom, 1 blik tomaten sardien, 1 fles spijsolie, 1 kilo gele erwten, thee, 5 kilo rijst, 1 blik bruine bonen, 1 kilo suiker, 1 pond zout en 6 rollen toiletpapier.
De waarde van het besproken pakket bedraagt ongeveer SRD 190. De samenleving is van mening dat de verkoopprijs van SRD 90 een goed bedrag is voor datgene wat in het pakket zit. Men stelt dat het een grote hulp is. De eigenaar van het pakket gaf aan blij te zijn één te kunnen bemachtigen en stelde dat het goed zou zijn als de overheid blijvend dit model zou toepassen, omdat het echt een hulp is.
Het ligt in de bedoeling dat de officiële verkoop van de pakketten op 31 juli start. Het ministerie heeft bekendgemaakt dat een pakket een waarde heeft van SRD 200 en zal worden verkocht tegen een sociaal tarief van SRD 50.

error: Kopiëren mag niet!