Eerst in de cel en daarna het verhoor

Eerst in de cel achter slot en grendel geplaatst worden in de avonduren en daarna de volgende ochtend verhoord worden door de rechercheurs. Dit is de hulpopzichter van rechteroever Commewijne (ROC) van de EBS overkomen. Maandagavond bevond hij zich samen met zijn gezin thuis. Het was nabij half negen toen hij verrast werd met een zestal rechercheurs voor zijn deur. Hem werd voorgehouden dat hij zich schuldig gemaakt zou hebben aan verduistering van staatsmiddelen en in deze goederen van de EBS. Eén van de rechercheurs die hem te woord stond, gaf hem mee dat hij de opdracht had van zijn chef om de EBS-werknemer meteen aan te houden. Hoewel de werknemer zei dat hij zich persoonlijk de volgende dag zou aanmelden op het politiebureau te Richelieu, werd hij toch meegenomen. In de avonduren werd hij vervoerd naar het politiebureau te Richelieu. Toen de EBS’er besefte wat er met hem werd gedaan, waren de rechercheurs al verdwenen. Hij werd overgedragen aan de politie van Richelieu.
De politie plaatste hem in de cel samen met nog dertien andere criminelen. Deze criminelen zagen een ‘groentje’ aankomen en begonnen hem meteen te ondervragen. ‘Yu ab moni. I musu bai wan soft. I musu bai wan njang en sigaret. Fu sribi tap wan bedi iem pai SRD 50.’ Al deze crimineelachtige verhaaltjes kreeg hij te horen. Alsof dit niet genoeg was, begon één van de criminelen hem te fouilleren. Op een gegeven moment had de EBS-werknemer er schoon genoeg van en riep de agenten om hulp. Hij gaf de agenten mee niet in de cel te willen blijven, omdat de anderen hem lastig vielen. De agenten gaven gehoor hieraan en lieten hem plaatsnemen op een bank op de gang van het politiebureau. Daar heeft de EBS-medewerker zijn avond doorgebracht om pas de volgende ochtend verhoord te worden door de rechercheurs.
Dat hij eerst een avond in de cel moet doorbrengen en pas de volgende ochtend verhoord wordt, gaat zijn verstand te boven. Na zijn verhoor werd hij op vrije voeten gesteld. Hoewel hij nu vrij is, kan hij nog steeds niet beseffen welk recht de burger heeft in het land. Dat elke willekeurige burger op een blauwe dag door een rechercheur meegenomen kan worden om een avond in de cel door te brengen met de woorden ‘we hebben opdracht van hogere hand om u meteen mee te nemen’. Niet alleen de EBS-arbeider, maar zijn gezin is getraumatiseerd door dit incident.
Inmiddels heeft deze EBS’er 38 dienstjaren opzitten bij dit energiebedrijf. Maar omdat dit bedrijf het systeem van vervroegd pensioen niet kent, moet hij tot zijn zestigste arbeid blijven verrichten. Het is een feit dat al de EBS-spullen die hij thuis heeft, verantwoord kunnen worden middels een bon. En dat de spullen al tientallen jaren onder zijn beheer en onder zijn verantwoordelijkheid thuis worden opgeslagen. Dit, vanwege zijn functie als hulpopzichter van de ROC. Indien zich bijvoorbeeld een stroomonderbreking of een storing heeft voorgedaan op één van de plaatsen aan de rechteroever van de Commewijnerivier, waaronder Bakkie of Alliance, moet hij meteen uitrukken. Ook zijn diensthoofd is op de hoogte hiervan.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!