Toename diabetes in Zuid-Amerika gesteld op 60%

“We hebben niet alleen in Suriname diabetespatiënten, maar wereldwijd. Overal ter wereld is dit een groot probleem. De International Diabetes Federation (IDF) verzamelt jaarlijks wereldwijd cijfers over deze ziekte. Zo voorspelt men in Zuid-Amerika dat de diabetes mellitus in de komende 17 jaren met 60% zal toenemen, terwijl de preventie hiervan in Suriname gesteld is op 11%.” Dit gaf de diëtiste Wandy Soemodihardjo te kennen tijdens haar presentatie op de healthy lifestyle minibeurs op zaterdag. De minibeurs was een initiatief van Stichting Kibri Mi, Vrienden van Bloedbank Suriname van het Surinaamse Rode Kruis (SRK) en Stichting Diabetes Suriname.
300 diabeten geregistreerd op elke RGD-polikliniek
Soemodihardjo merkt op dat er veel mythes bestaan over suikerziekte, ondanks dat er veel gesproken wordt hierover. Zo is diabetes mellitus een chronische aandoening. “Als u het eenmaal heeft, gaat het niet meer weg.” Zij vindt dat het preventiepercentage van 11% op zich geen groot verschil uitmaakt in een land met ongeveer 500.000 inwoners. “Volgens de cijfers hebben wij namelijk 55.000 diabeten en dit stijgt elke maand!” Op elke polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) zijn er 300 diabeten geconstateerd. “Er zijn ongeveer 40 poliklinieken. Dit is bovendien slechts op de RGD het geval en niet bij de overige huisartsen. Hieruit valt af te leiden hoe ernstig diabetes in principe is.”
Bloedsuiker versus insuline
Volgens de diëtiste is suikerziekte te herkennen aan een hoog bloedsuikergehalte (glucose). Het is Soemodihardjo opgevallen dat men vaak niet weet wat de bloedsuiker en insuline met elkaar te maken hebben. “Insuline is iets dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt in de alvleesklier, welke zich vlak onder de maag bevindt. En wel vanaf jongs af aan totdat we ouder worden, dus iedereen heeft het. Deze glucose is niet slecht; we hebben het juist nodig.” Soemodihardjo vergelijkt dit met brandstof, waarbij er voor elke activiteit (denken, lopen, arbeiden enz.) glucose nodig is. Bij insulineresistentie treedt er verstoring op bij het verwerken van vet/glucose in het lichaam.
Soorten diabetes
Suikerziekte wordt onderverdeeld in type 1 en type 2, alhoewel er 4 soorten diabetes geconstateerd zijn. Type 1 manifesteert zich op zeer jonge leeftijd. Dit betekent dat het lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt, waardoor zo een persoon met een hoog bloedsuikergehalte te kampen heeft. “Zulke kinderen moeten de rest van hun leven de insuline middels een spuit naar binnen brengen. Zij zijn dus insuline-afhankelijk.” Bij type 2 is de productie van insuline er wel, alleen is het onvoldoende. Soemodihardjo merkt op dat de zwangerschapsdiabetes zich steeds verder ontwikkelt in Suriname. “In het derde trimester en bij sommigen zelfs in het tweede trimester, zien we dat de bloedsuiker ineens hoog wordt bij zwangere vrouwen. En dan praten we over zwangerschapsdiabetes. Wanneer de moeder in de eerste 3 maanden van haar zwangerschap hoge bloedsuiker heeft, wil dat zeggen dat zij eigenlijk al diabeet was waarvan er nooit eerder diagnose was gesteld.” Bij de groei van de baby worden er namelijk hormonen aangemaakt die de werking van de insuline belemmeren. Daarom is het noodzakelijk dat individuen zich frequent laten controleren door een arts.
KSR

error: Kopiëren mag niet!