Rijstvelden zwaar getroffen door wateroverlast

Momenteel wordt het rijstdistrict Nickerie zwaar getroffen door wateroverlast. De hele Nanizwamp is onder water. De situatie is zo erg dat het water over de dam loopt. Over een afstand van 30 ketting loopt het water over de dam. De voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, luidt de noodklok. ‘Een aantal rijstvelden staat al blank’, geeft hij bezorgd mee aan Dagblad Suriname.
De rijstboeren hadden hun padie ingezaaid en hun eerste bemesting al verricht. Een aantal van de boeren moet het resterende areaal nog inzaaien. Op bepaalde plaatsen zit het water anderhalve meter hoog. Indien er niet snel wordt ingegrepen, vreest Oemraw voor het ergste. Oemraw herinnert eraan dat hij een maand geleden had doorgespeeld dat de dam naast de Nanizwamp aan het overlopen is. Zijn waarschuwing is niet in acht genomen, waardoor de situatie is verergerd.
Momenteel wordt getracht om het overtollige water af te voeren middels de afvoerkanalen van de rijstboeren. Oemraw weigert te denken aan de gevolgen van een enorme wateroverlast in het district. De gevolgen zullen niet te overzien zijn. ‘Al de ingezaaide padie die verloren dreigt te gaan, dan zijn wij al onze bezittingen kwijt. Al ons huis en perceel gaan dan op de veiling.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!