Begin juli evaluatie brandstofprijs

HI&T-minister Ferdinand Welzijn
HI&T-minister Ferdinand Welzijn
De overheid zal begin juli een evaluatie plegen van de verhoogde brandstofprijzen. Dit zegt minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) aan Dagblad Suriname. De bewindsman benadrukt dat op 29 juni het precies drie maanden zal zijn sinds de overheid in maart besloot om de government take op brandstof te verhogen. “Wij hadden op 29 maart afgesproken dat wij de zaak na drie maanden zouden evalueren. Dan kunnen wij misschien tot andere mogelijkheden komen.” Tijdens de evaluatie zal volgens Welzijn nagegaan worden wat precies de economische effecten zijn en wat voor de economie van Suriname belangrijk is. “Prijsschommelingen en erupties in prijzen zijn niet goed voor de ondernemer, maar hebben ook negatieve consequenties voor de consumenten. Een ondernemer wil voorspelbare prijzen hebben, waardoor hij zekerheid heeft. De ondernemer wil niet elke keer geconfronteerd worden met een andere prijs. Anders zal de consument het slachtoffer worden. Wij willen daarom een systeem creëren waardoor de ondernemer en consument goed kunnen plannen”, stelt de minister. Eén van de opties is het invoeren van een vaste pompprijs op basis van speciale prijsafspraken tussen pomphouders en oliemaatschappijen voor een bepaalde termijn. Welzijn benadrukt dat hij echter niet wil vooruit lopen op zaken alvorens de evaluatie met de verschillende stakeholders is gepleegd. Welzijn verwijst naar de Verenigde Staten waar wel degelijk concurrentie in prijs is tussen verschillende oliemaatschappijen. Hierdoor worden mensen gedwongen om voordeliger in te kopen. De bewindsman benadrukt dat het land in de afgelopen periode de slagen heeft moeten incasseren van een onstabiele valutawisselkoers. “Wij hadden hierdoor een onstabiele brandstofprijs. Nu wij een stabiele wisselkoers hebben, kunnen we ons goed concentreren op de brandstofprijs”, aldus Welzijn.
Pompprijs GOw2 verlaagd; prijsverhoging kwestie van ‘geven en nemen’
De prijs van een liter ongelode benzine gaat vandaag bij GOw2 met 21 cent naar beneden. De krant verneemt dat de nieuwe pompprijs bij deze oliemaatschappij is vastgesteld op SRD 5,90 voor een liter. Welzijn bevestigt een prijsdaling, maar geeft tegelijkertijd aan dat HI&T bewust ervoor gekozen heeft om de nieuwe prijs niet nu al bekend te maken, omdat hierdoor de consument geen enkele GOw2 pompstation zal bezoeken totdat de lagere prijs is ingetreden. “De ondernemer zal hierdoor opgescheept zitten met duurder ingekochte brandstof, omdat niemand bij hem gaat tanken totdat de prijs verlaagd is. Als de prijs wordt verhoogd, dan raken de pompen juist leeg. Daarnaast gaan bepaalde van de pomphouders de brandstof vasthouden om de volgende dag duurder te verkopen. Hierdoor worden juist winsten gemaakt”, stelt de minister. De bewindsman benadrukt wel dat het hier om een ingewikkelde kwestie gaat waar partijen zowel verliezen als winnen.
Geen wijziging in opbouw government take
Welzijn benadrukt wederom dat er vooralsnog geen wijziging gekomen is in de vastgestelde winstmarge van de overheid. De government take is een vast bedrag van SRD 1,30 voor unleaded gasoline, SRD 1,40 voor super unleaded gasoline en SRD 0,70 voor diesel. De bewindsman verwijst naar een reclamespot van de afdeling Voorlichting waarin duidelijk wordt aangegeven op welke manier de brandstofprijs vanaf 29 maart tot stand komt. Pompprijzen worden per lading per oliemaatschappij vastgesteld. Steeds wanneer de oliemaatschappij een lading inkoopt, geldt die prijs die op die dag door de raffinaderij is vastgesteld. De prijs bij de raffinaderij wordt beïnvloedt door de internationale prijzen van ruwe olie, factoren als jaargetijden en klimatologische omstandigheden in de landen waar de raffinaderijen gevestigd zijn en door vraag en aanbod. Dit zijn allemaal factoren waar Suriname geen invloed op heeft. De volgende component is dan de bedrijfsmarge. Hierin zitten alle kosten voor de oliemaatschappijen en de pomphouders, plus de winstmarge. Hierna wordt de government take bijgeteld. De reclamespot is te vinden op de link: https://www.youtube.com/watch?v=fcMd6_981ms&index=12&list=PL345sBb9AmdxG-4W0I1ow6gk7Wd95yTgn
‘Een ieder is welkom bij mij’
Welzijn voert aan dat hij met alle stakeholders uit het bedrijfsleven, zodra er behoefte is, regelmatig communiceert. “Mijn deur is altijd open. Er zijn tientallen verenigingen en associaties en een ieder die vraagt om een afspraak bij mij, wordt ontvangen. Samen zoeken wij dan naar oplossingen”, aldus de minister.
FR

error: Kopiëren mag niet!