Minister Noersalim: “Essentieel dat overheidsorganen hun archieven goed in orde brengen”

2ZEKERHet is  essentieel dat de  overheidsorganen hun archieven  goed in orde brengen (2)Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en nationale archivaris Rita Tjien Fooh hebben op vrijdag tijdens een bijeenkomst in verband met Internationale Archieven Dag bekendgemaakt dat het Nationaal Archief (NAS) in juli aanstaande een begin maakt met het stapsgewijs overbrengen van overheidsarchieven naar het NAS. Het gaat om de verantwoordelijkheid van de overheid bij het toegankelijk maken van handelingen en besluiten en de daarmee beoogde transparantie van bestuur. Het bewerkstelligen van goed archiefbeheer bij overheidsorganen werd benadrukt. ‘Transparantie is enkel te garanderen indien documenten beschikbaar en opvraagbaar zijn. Het is daarom essentieel dat de overheidsorganen hun archieven goed in orde brengen. Het is bekend dat de ministeries te kampen hebben met overvolle en niet geordende archiefruimten’, aldus de bewindsman.
Geldgebrek
De visie, missie en koers van het Nationaal Archief is duidelijk. Dat de verwezenlijking van de doelen en projecten onder druk staan, heeft vooral te maken met financiële middelen die de overheid niet vlot kan opbrengen. Tjien Fooh zegt dat er wordt gewerkt met nationale en internationale organisaties en instituten om het werk en de dienstverlening uit te voeren. ‘Wij hebben getracht om het tekort aan middelen op te vangen middels het indienen van projectvoorstellen bij relevante buitenlandse organisaties.’ De archivaris pleitte ook voor een betere financiële waardering van het archiefpersoneel. Het is bekend dat er voortdurend wordt gewerkt aan de opleiding, training en vorming van het personeel. Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat het verloop naar andere ministeries en de private sector opvalt. De minister zei dat hij nagaat hoe het deskundig en gespecialiseerd personeel van het archief te behouden en verder op te leiden. Tijdens de bijeenkomst werd aan meerdere medewerkers, die opleidingen en/of trainingen met goed gevolg hebben afgerond, certificaten uitgereikt en werd het Nationaal Archief Informatie Systeem (NAIS) geïntroduceerd en gedemonstreerd.
Vermeldenswaard is dat studenten van de studierichting Geschiedenis/Minor Archivistiek van de Faculteit Humanoria van de Anton de Kom Universiteit een presentatie verzorgden, waarna een cultureel intermezzo van NAS-medewerkers plaatsvond.
HD

error: Kopiëren mag niet!