Stutgard: “Geruchten plastic rijst niet waar”

Ricky Stutgard
Ricky Stutgard
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard gelooft niets van de geruchten rond berichtgevingen dat er rijstsoorten gemaakt zouden zijn van plastic of plastic zouden bevatten. Hij zegt dat er totaal geen bewijs is dat er inderdaad rijst is die gemaakt wordt van plastic. “Er is een filmpje in omloop waar te zien is hoe plastic wordt gemaakt tot rijstkorreltje, maar nergens zie je dat die korreltjes in een rijst zak gaan en gedistribueerd worden”, zegt Stutgard. “Ik denk dat die dingen meer voor decoraties zijn in plaats van consumptie. Waarschijnlijk is het filmpje gemaakt door een concurrent, die probeert op een goedkope manier negatieve propaganda te maken van een bepaald product.” Plastic is een product dat niet verteert in je lichaam. Het zorgt voor verstoppingen in je lichaam. Wordt plastic genuttigd, dan kan je er zeker van zijn dat je hieraan zal overlijden. Wat wel het geval kan zijn volgens Stutgard is dat vlees, vis, tarwe en soya producten van het westen sterk gemanipuleerd zijn. Genetisch gemanipuleerde producten zijn steviger en worden vervolgens goedkoper verkocht.
De voedseltechnoloog is van plan samen met een collega een onderzoek te doen, waarbij ze verschillende rijstsoorten zullen testen op hun kookeigenschappen. “Je zal hierbij zien dat ook Surinaamse rijst kleeft. Rijst heeft zetmeel en zetmeel bestaat uit amylopectine en amylose. Amylose zorgt ervoor dat het rijst niet uit een valt na het koken. En hoe meer amylose in een korrel is, hoe steviger die is.
Als inderdaad de rijst plastic is, moet het bij het koken smelten. Niet alleen rond rijst heeft men zijn bedenkingen, maar ook met betrekking tot groente en vleeswaren. Er zijn diverse filmpjes in de omloop die tonen hoe mensen kool in elkaar futselen, hoe een ei gemaakt wordt die echt de vorm van een gekookt ei heeft. Volgens Stutgard zijn al deze producten blijkbaar speelgoed voor kinderen om mee te spelen. “Elk van ons heeft als kind gespeeld en heeft zogenaamd ei gegeten en groenten en die dingen waren allemaal van plastic. Waarschijnlijk worden die dingen werkelijk gemaakt, maar zijn ze niet bestemd voor consumptie.” Tijdens ziekte-uitbraken, zoals Ebola, Zika en Chikungunya, zijn er duidelijke waarschuwingen en updates verstrekt door internationale organisaties, zoals Paho en WHO.
Het consumeren van plastic is tevens zeer gevaarlijk voor de gezondheid en leidt ook tot de dood. “Zouden de gezondheidsinstanties indien er organisaties of landen waren die consumptiemiddelen produceerden gemaakt uit plastic, de wereld niet waarschuwen over de gevaren van deze producten? Echter hebben we nooit iets van deze instanties gehoord op dit stuk”, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!