Dc Pollack in Coronie: “Voorlopig zijn mensen nog onder water”

De situatie momenteel in het district. Dc Remy Pollack hoopt de mensen binnen enkele dagen droog te krijgen
De situatie momenteel in het district. Dc Remy Pollack hoopt de mensen binnen enkele dagen droog te krijgen
Het heeft de afgelopen periode in het district Coronie flink geregend. Het watervolume is zodanig toegenomen dat er ook water over de Oost-Westverbinding loopt. Op bepaalde delen van de weg is te merken dat de weg enorm onder druk is. De situatie is volgens waarnemend burgervader Remy Pollack minder ernstig dan voorheen. Er wordt gewerkt om de kanalen breder op te maken. “Binnen 2 tot 3 dagen denk ik dat wij de mensen droog kunnen krijgen. Voorlopig zijn de mensen nog onder water, hoewel er 7 machines hier zijn het district zijn”, vertelt de dc. De trenzen langs de Oost-Westverbinding zijn opengegooid. Bij km 96, 103, 108, 121 is er met 2 escavators gewerkt. De schade is nog niet geïnventariseerd. Pollack geeft wel op basis van zijn waarneming aan dat de schade vooral in aanplanten van landbouwers te zien is. Daarnaast zijn huishoudens ook de dupe van geworden. “Huishoudens hebben ook last van ondervonden. De mannen hebben hun ijskasten, freezers, wasmachines verloren. Anderen moeten zelfs aboma’s uit hun huis halen, omdat zij langer dan een week onder water liggen”, stelt Pollack.
Ex-minister Openbare Werken, Rabin Parmessar, had op 25 juli 2015 een werkbezoek aan het district Coronie gebracht. Dit was in het kader van de inspectie van de uitgevoerde ontwateringswerkzaamheden, die gaande waren. De toenmalige dc, Aroenkoemar Ramdhani, noemde het een ramp voor het district. “We verwachten nu dat het water makkelijker van zuid naar noord kan gaan. Wat afwatering betreft, zijn wij in Coronie begonnen met een structurele oplossing. De ramp is al voorbij”, zei de dc tegenover Dagblad Suriname in 2015. Het lag in de bedoeling dat er een structurele aanpak kwam voor dit probleem. De dc, OW, LVV, en RO hebben samen met de dr- en rr-leden van Coronie aan tafel gezeten om hun uit te leggen wat de problemen precies zijn. Het eerste wat in kaart werd gebracht, was welke gebieden onder water lagen. Bijkans alle gebieden lagen onder water. Daarna werd er concreet aangegeven waar RO, OW en LVV mee bezig zouden zijn. Er is toen aan de mensen gevraagd als zij ook oplossingen kunnen aandragen. De Coronianen hadden gevraagd de waterkerende dam van Coronie te herstellen en door te trekken naar de Coppenamerivier. Er werd ook gevraagd om de straatlozing (Oost-Westverbinding) met de verschillende kreken te verbinden.
Ramdhani zelf dacht dat er tot zeker 7 kanalen nodig zijn om de waterafvoer te kunnen aanpakken. Er werden 2 aannemers opgedragen om 5 kanalen, die van zuid naar noord lopen, op te schonen en die met de zee te verbinden. Het blijkt dat van die structurele aanpak nooit iets terecht is gekomen. Er moet volgens Pollack wel aan een structurele oplossing gewerkt worden. “Wij hebben een paar jongeren, dr- en rr-leden gesproken. Een groepje van de universiteit die afstudeert op afwatering zou een plan kunnen maken voor Coronie”, zegt Pollack. Op de vraag als er sinds de ‘ramp van 2015 geen plan is gemaakt, gaf de dc aan dat hij dat niet heeft gezien. “Men heeft wel een waterkerende dam gemaakt, maar het zwampwater komt naar voren. Wij hebben ook een coupure gezien van bijna 3 meter, waar men jaren terug schelpen heeft afgegraven. Wij moeten zien hoe dat te dichten”, aldus de dc. Tot nu toe is alleen hulp vanuit de overheid richting Coronie gegaan. De dc beslist na zijn bezoek van gisteren als het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing wordt ingeschakeld. “De machines werken, maar ik ben hier om de mensen moreel bij te staan, want dat is ook nodig”, zei de dc gisteren tegen 14.00 uur, die aangaf sinds 8.00 uur in het Coppename-gebied te zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!