Boldewijn: “Een minister laat zich niet uitlokken”

President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging van minister Eugene van der San volgens bestuurskundige August Boldewijn een grove fout gemaakt. Volgens het staatshoofd was het bekend dat de nieuwbakken minister een man met ‘een korte lont’ is. “Alla sma sabi dat Sjeni lont sjatu, daar kan weinig aan veranderd worden. Een ieder weet wel dat Sjeni een harde werker is”, zei het staatshoofd. “Mi nat a lont”, zei de nieuwbakken minister aan de president.
Volgens Boldewijn heeft de president hierdoor verwachtingen geschapen bij de samenleving. Door dit onderwerp aan te halen, stopte de president een oordeel/vooroordeel in de gedachtegang van de samenleving. “Mensen zullen keihard letten op het gedrag van de minister, en als zijn korte lont inderdaad verschoten wordt”, stelt Boldewijn. De uitlating van de Juspol-minister, blijkt inderdaad te zijn opgepakt door de samenleving. De bewindsman noemde volksvertegenwoordiger Gajadien onlangs in het parlement ‘jo koe’. Hier was social media in ieder geval heet van geworden. Aan de andere kant trad NDP-fractieleider Andre Misiekaba direct na de uitspraak van de minister op, door de voorzitter van het parlement erop te wijzen dat de uitspraak van de minister niet acceptabel is. Hij haalde daartussen ook aan dat de minister uitgelokt werd en dat de minister niet zou moeten reageren op wat er buiten de microfoon wordt gezegd.
Boldewijn vraagt zich af als de minister inderdaad werd uitgelokt. “Een volwassen mens is goed voorbereid is op zijn taak. Wij weten dat het ministersambt veel inspanningsmomenten met zich meebrengt. De minister laat zich dus niet uitlokken. Men zoekt een reden om datgene wat de man gedaan heeft, goed te praten”, legt Boldewijn uit. Daarnaast vindt Boldewijn de voorzitter van het parlement ook een grote schuldige in dit geheel. “Je zit daar als parlementsvoorzitter, met als bedoeling luisteren naar wat men zegt, zodat je daarop kan reageren of corrigeren. De man doet twee tot drie keren de uitspraak en dan zegt de voorzitter ‘ik heb het niet gehoord’. De voorzitter jokt! Je demonstreert je zwakte en je onvermogen om geconcentreerd te luisteren”, staaft Boldewijn.
Diplomatisch praten
De ministers en parlementariërs dienen volgens Boldewijn allemaal scholing te genieten, om diplomatisch te kunnen praten en zeker zichzelf niet te laten uitlokken. Daarnaast dient er ook een antecedentenonderzoek en een psychologische test te worden verbonden bij het uitkiezen van ministers. “Wat is de psychologische en fysieke bagage die men meeneemt naar het ambt? Bepaalde beroepen staan zwaar onder druk. Pik de man niet zomaar, omdat je hem leuk vindt”, aldus de bestuurskundige.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!