‘Salaam Alaikoom Rahmatullah’: ‘Ramadan zonder aanzien persoon’

Ramadan zonder aanziens van de persoon (2)Ramadan is de negende maand van het Islamitische jaar, waarin men vast van zonsopgang tot zonsondergang. “Godsdienst is altijd een onlosmakelijk deel geweest van de ontwikkeling van Suriname, de moslims brachten de hunne mee. Religie in Suriname is niet bedreigend, de identiteiten drukken elkaar niet weg. Het religieus leven is een culturele factor. Het biedt de gemeenschap een zinvol bestaan. Het burgerrecht voor religies en culturele identiteiten is een historisch feit. God heeft een plaats in de samenleving, omdat het goddelijke verwijst naar de heilige grondslag van de samenleving.” Deze bloemlezing is het resultaat van talrijke gesprekken over ‘vasten’ met landgenoten die willekeurig, zonder te letten op etnische afkomst, religieuze oriëntatie, stand, geboorte, rijkdom of leeftijd, werden benaderd.
Op gespannen voet met elkaar leven brengt onheil
Dagblad Suriname heeft te verstaan gekregen, dat onder de moslimeenheid ook kan worden verstaan: “al die gedragingen en handelingen die goed zijn voor de harmonie binnen de gemeenschap”. Op gespannen voet leven met de medemens is af te keuren. Het brengt bekommernis, bezorgdheid, ongerustheid en verontrusting met zich mee. Dat is niet bevorderlijk voor welzijn en vooruitgang. Ramadan wordt gekenmerkt door verzoening. Verzoening is een bijzondere daad. In de moslimethiek is waarachtige (bereidheid tot) verzoening kenmerk van liefde en humaniteit. Verzoening, opheffing van vijandschap en herstel van vrede kunnen niet volledig bereikt worden door compensatie voor aangedaan kwaad. Vergeving van schuld en afzien van vergelding zijn de principes.
Levensvreugde
“In het leven is het goed een levensopvatting te hebben. De Islam helpt mede vorm geven aan het leven en fungeert als houvast, het is een duidelijk standpunt in het leven. Moslimvasten is meer dan een plicht, het is een leefwijze. Het vasten brengt levensvreugde en heil. De grondbeginselen voor liefde, rechtvaardigheid en waarheid zijn daarbij waardevolle steunpilaren. Moge Allah u allen de nodige kracht en zegen schenken om de vastenmaand een succesvol verloop te geven.”
HD

error: Kopiëren mag niet!