VES: ‘IMF blinkt niet uit in voorspellen’

ves“Niets is moeilijker dan de toekomst voorspellen. Ook de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft geen glazen bol. Maar als we de IMF BBP-groeicijfers over de laatste 3 jaar nalezen, dan heeft het IMF voor wat Suriname betreft altijd achter de feiten aangelopen”, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsing aan Dagblad Suriname. De econoom reageert over de voorspellingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) enkele dagen terug gedaan heeft in het rapport ‘Regional Economic Outlook for the Western Hemisphere 2017’.
In april 2015, terwijl Suriname al lang in recessie was, voorspelde het IMF volgens Ramautarsing voor dat jaar nog een positieve groei van 2,7%, terwijl de realisatie op -2,7% (negatief) uitkwam. Daarenboven werd voor 2016 een positieve groei van 3,8% voorspeld, terwijl de realisatie maar liefst op -10,5% (negatief) uitkwam. Een vergelijkbaar beeld is te zien bij hun voorspelling van de inflatie.
“In april 2016 had het IMF zijn BBP-voorspelling voor 2016 bijgesteld naar -2,0% (realisatie -10,5%) en voor 2017 hadden ze, in hun enthousiasme, vlak voor het sluiten van de stand-by agreement, alweer een positieve groeiverwachting van 2,5%. De voorzitter van de VES heeft in zijn jaarrede in januari 2017 juist aangegeven een krimp te verwachten van tussen -2% en -5%.
“Gelukkig heeft IMF in zijn recent rapport van april 2017 die optimistische groeiverwachting naar beneden bijgesteld naar een realistischer niveau van -1,2% (negatief). Helemaal optimistisch is echter de verwachting van een positieve groei van 0,8% voor 2018. We kunnen echter niet met zekerheid vaststellen of dat optimisme met de IMF-achtergrond van de ex-governor/minister van Financiën te maken heeft”, aldus de VES-topman.
Valse hoop
“Als VES zouden we niets liever wensen dan de economie weer op het groeipad te krijgen. Onze lokale productie van goederen en diensten is immers, ondanks een ruime overbesteding bij de overheid, al met ca. 14% afgenomen”, stelt Ramautarsing. “Dat optimisme dat een gerenommeerde organisatie als het IMF meerdere malen tentoon spreidt, was gebaseerd op de diverse mooie beloften van de regering (in regeringsverklaringen, het Herstel- en Stabilisatieplan 2016-2018, het IMF-plan etc.), die ze nimmer heeft waargemaakt. Verder is het optimisme van IMF volgens hem gebaseerd op de verwachting dat commodity exporteurs als Trinidad en Tobago en Suriname weer een bescheiden positieve groei zullen doormaken, “benefiting from somewhat higher (though still low) commodity prices”(citaat uit IMF Regional Economic Outlook 2017, red). Let wel deze voorspelling is niet gestoeld op verwachte productieverhoging, maar op hoop van hogere goud- en aardolieprijzen. Wat het IMF aangeeft, is dat de sterk gestegen staatsschuld een grote bron van zorg is, evenals de opeenvolgende grote begrotingstekorten. Er is een duidelijke noodzaak voor een strakker fiscaal beleid “… to re-establish a sustainable fiscal path and ensure debt sustainability”.”
Dialoog met private sector noodzakelijk
Economische groei is volgens de VES wel degelijk mogelijk in 2018, maar dan moet er wel reeds in dit jaar, 2017, sterk geïnvesteerd worden in de productie, met name door de private sector. Daarvoor is herstel van het vertrouwen noodzakelijk. De regering moet daarin het voortouw nemen en met de economische partners in een eerlijke dialoog tot een productieprogramma komen. “Indien we dat blijven weigeren, zal het IMF wederom genoodzaakt zijn zijn mooie prognoses voor 2018 neerwaarts bij te stellen”, aldus de VES-voorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!