Road to Tokyo 2020-campagne moet Jair Tjon En Fa naar Olympische Spelen leiden

Wielrenner Jair Tjon En Fa, Eddy Frankel en Xaviera Jessurun van het managementteam van de wielrenner (foto: Anil Ramkumar)
Wielrenner Jair Tjon En Fa, Eddy Frankel en Xaviera Jessurun van het managementteam van de wielrenner (foto: Anil Ramkumar)
Jair Tjon En Fa is een jonge Surinaamse wielrenner die in Amerika woont en studeert. Dat deze jongeman een zeer getalenteerde wielrenner is, en ons land veel goeds kan bezorgen is geen nieuws meer. Tjon En Fa heeft zowel nationaal als internationaal veel goede prestaties geboekt. Het voornaamste doel van Jair is om de Olympische spelen van 2020 in Tokyo te halen en eventueel een goed resultaat te behalen. In verband hiermee werd gistermiddag een campagne gelanceerd in Courtyard Marriot genaamd: The Road to Tokyo 2020. Het voornaamste doel van deze campagne is om de gehele Surinaamse gemeenschap te betrekken bij de wielercarrière van deze atleet en hem wat meer bekendheid te geven wat uiteindelijk moet leiden tot financiële steun vanuit de gemeenschap, het bedrijfsleven en de overheid om deze atleet op weg te helpen.
Tjon En Fa doet het vooralsnog heel goed in zijn wielercarrière en heeft enkele heel goede prestaties geleverd. Zo staat Jair op de UCI wereldranglijst op de 11de plaats gerangschikt uit de 624 deelnemers. Geen slechte prestatie om te bedenken dat Tjon En Fa de enige Surinamer is, terwijl hij strijd tegen landen die er met 10-12 deelnemers participeren. Op het UCI wereldranglijst staat Suriname per april 2017 op de 19de plaats uit 64 landen. Suriname staat zelfs boven landen als België, USA en Brazilië. In oktober 2016 bezorgde Tjon En Fa Suriname een zilveren plak op de Pan-Amerikaanse kampioenschappen. In september 2016 won Tjon En Fa goud op de UCI Milton International Challenge.
Dat Tjon En Fa een echte Surinamer is heeft hij diverse malen bewezen. Tjon En Fa sloeg een aanbieding van Nederland af om de Nederlands nationaliteit aan te nemen om zodoende onder de faciliteiten van het Nederlands Olympisch team te kunnen trainen. Hij gaf als reden op zich veel lekkerder te voelen om onder de Surinaamse vlag uit te komen en medailles te behalen. John Hommes voormalige coach van Tjon En Fa in Nederland beschrijft hem als een juweel. Hij zei: “Ik denk dat mensen in Suriname niet genoeg beseffen dat zij een juweel bezitten, die zo door iemand gestolen kan worden”. Ook Rene Wolf de hoofdcoach van de Nederlandse selectie heeft lovende woorden over Tjon En Fa. Hij gaf aan dat zij hem graag in hun team willen. ”Alles wat Tjon En Fa daarvoor moet doen is het aannemen van de Nederlandse nationaliteit”, aldus Rene Wolf. Jair verblijft nog een week in Suriname alvorens hij teruggaat naar Amerika. De atleet gaf zelf aan dat zijn leven alleen uit trainen en rust bestaat. Hij traint zes dagen minimaal zes uren per week.
Sportminister Joan Dogojo gaf in haar toespraak aan dat haar ministerie deze atleet zal ondersteunen, omdat het is gebleken dat hij tot veel in staat is en ons land ook waardig vertegenwoordigt. Ook het SOC ondersteunt hem in dit project. ‘Wij hopen met ons allen dat Jair zijn droom kan waarmaken en Suriname veel prijzen kan bezorgen en ons een goede plek geeft op de wereldkaart.’

error: Kopiëren mag niet!