Marcelino Nerkust: “Implementatie volledige herwaardering eind juni”

De volledige herwaardering van de leerkrachten wordt eind juni 2017 geïmplementeerd. Dit betekent dat ook de schoolleiders en de leraren van de voj- en vos-scholen aan bod zullen komen. Dit bevestigt Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), tegenover Dagblad Suriname. In samenspraak met de vicepresident (vp), Ashwin Adhin, is het bovenstaande besloten. Het onderhoud tussen de vp en het bestuur van de Fols heeft donderdag om 09:00 uur plaatsgevonden, waarna Nerkust zijn leden om 11:00 uur op de hoogte heeft gesteld van dit besluit middels een algemene ledenvergadering (alv). “De president heeft dit besluit genomen in een ministersvergadering. En donderdag hebben we een gesprek gehad met de vp op het Kabinet van de President. Deze informatie heb ik meegenomen naar mijn alv.”
Ontevreden leraren verlaten alv
Volgens Nerkust is er niet zozeer sprake van fouten binnen de uitvoering van de herwaardering die zich eind april 2017 hebben voorgedaan, maar van onvolkomenheden. “Dit zal eveneens hersteld worden aan het eind van juni 2017.” De leden waren niet tevreden met deze mededeling, waardoor een deel van de leraren de alv heeft verlaten. “Enkele leden konden zich niet conformeren met dit besluit, waardoor zij zijn weggelopen. Kennelijk willen ze de herwaardering eerder ontvangen, maar dit is de mogelijkheid die de regering op dit moment heeft.” Nerkust deelde mee dat de opkomst van zijn alv als ‘goed’ te typeren was. “We hadden een volle zaal.”
Nerkust geeft te kennen dat de herwaardering meer dan 10.000 leerkrachten betreft, waarvan de administratieve zaken nog niet compleet hebben plaatsgevonden. Het lag in de bedoeling dat deze administratieve zaken reeds op 13 februari in orde moesten zijn, naar aanleiding van de rechtszaak waarin de BvL/ALS en de regering verwikkeld raakte. “Men heeft dit kennelijk onderschat; de herwaardering is een heel ander systeem, waarbij men qua bevoegdheid wordt uitbetaald. Dus er moet per bevoegdheid gekeken worden waar de leerkrachten momenteel staan en waar ze naartoe gaan. Dus administratief, ambtelijk en technisch is het niet haalbaar, omdat alles bij Cebuma handmatig gedaan moet worden.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!