Hofwijks ook bereid te protesteren tegen ‘buitenlandse inmenging’

Curtis Hofwijks, trekker van ‘We zijn moe’, reageert met minder enthousiasme op de koopkrachtversterking die aan ambtenaren wordt toegekend. Hij is wel de mening toegedaan dat salarissen moeten worden aangepast aan de prijsstijgingen en dat de prijsstijgingen binnen beheersbare proporties worden gehouden. “Men durft wel een link te leggen tussen de prijs van benzine in Suriname en in het buitenland. Men durft echter niet de vergelijking te maken met de lonen in Suriname en de hoge lonen in het buitenland. Men maakt alleen vergelijkingen die in hun voordeel werken”, stelt Hofwijks.
‘We zijn Moe’ is intussen bezig intern te werken aan het vergroten van de bewustwording binnen de samenleving. Los van de activiteiten van de vakbeweging en politieke partijen, bezoekt de groep ook op eigen initiatief verschillende politieke partijen. Volgens Hofwijks zijn er ook gesprekken gaande met leden van de NDP. Hij praat over informele en tweede-linie-gespreken met NDP’ers. “Er zijn ook ontevreden mensen binnen de NDP. Het zijn mensen die geloof hadden dat de NDP het verschil zou uitmaken en ook teleurgesteld zijn. Wij willen de eenheid bevorderen. De focus is dat wij als Suriname proberen om naar elkaar te groeien, om deze situatie een halt toe te roepen”, stelt Hofwijks.
6 mei actie in Nickerie en 12 mei in Paramaribo
De president kaart volgens Hofwijks vaker de buitenlandse inmenging aan, “alsof wij niet in staat zijn te zien wat verkeerd gaat en hoe het beter zou moeten”.
Volgens Hofwijks is dit al een stukje minachting van het volk. Als de president ook hard bewijs zou hebben dat er buitenlandse inmenging is bij het optreden van de groepen in actie, wenst hij dat de president het bewijs levert. “Dit, zodat wij samen met hem ook tegen de buitenlandse inmenging (als die er mocht zijn) kunnen protesteren. Wij willen ook niet dat andere mogendheden de zaak proberen te destabiliseren of hier komen bepalen. Daar hebben wij ook geen voordeel aan”, aldus Hofwijks. Officiële acties in de komende periode vanuit ‘We zijn Moe’ zijn nog niet bekend. Ravaksur-coördinator Robby Berenstein kan vooralsnog prijsgeven dat er voor 6 mei in het rijstdistrict een actie wordt voorbereid. Op 12 mei wordt er in Paramaribo een protestmanifestatie gehouden. Ondertussen zijn politieke partijen ook in voorbereiding op een volksprotestmanifestatie op 20 mei.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!