Hoofdinspecteur riskeert 10 maanden celstraf

De openbare aanklager, Astrid Niamat, heeft maandag in de strafzaak tegen de hoofdinspecteur van politie, Robbert Rakijo, een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, geëist met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Aan deze verdachte wordt het verwijt gemaakt dat hij geprobeerd heeft geld van een verdachte, die door hem in verzekering was gesteld, af te troggelen. Volgens Niamat had de benadeelde Z.H. de boete reeds op 22 juni 2015 voldaan. Na de betaling kwam de verdachte Ramkoemar H. in vrijheid.
Ten aanzien van feit 2, 3 en 4 achtte het OM deze feiten ook bewezen. De politie van Nickerie had op 22 juni 2015 bij de verdachte Radjendra R., meer bekend als Gold Teeth, en Ramkoemar H. 13 emmers garnalen in beslag genomen. Op 18 juli 2015 werden wederom 12 gevulde emmers bij de verdachten Ramkoemar H. en een zekere L. in beslag genomen. Deze partij garnalen behoorde toe aan Gold Teeth. In de strafzaak tegen Gold Teeth had de politiefunctionaris SRD 10.000 geëist voor zijn invrijheidstelling. Deze verdachte heeft het geld niet betaald. Hij werd na 4 dagen door een andere hulpofficier in vrijheid gesteld. Niamat merkte op dat het OM nimmer op de hoogte is gesteld van de invrijheidstelling van Gold Teeth. Het erge ervan is dat het dossier het parket niet heeft bereikt, volgens Niamat. Op de strafzitting van 28 november 2016 heeft de verdachte dit feit met klem ontkend. Hij verklaarde hierop dat hij uit hoofde van zijn functie had gehandeld en de man in vrijheid had gesteld. De verdachte Rakijo had in het tweede geval een boete geëist van SRD 15.000 van Gold Teeth. Hij weigerde de boete te betalen en werd daarom aangehouden. De in beslag genomen goederen moesten in opdracht van het OM geschonken worden aan sociale instellingen. De agent van politie I., die eerder ook was aangehouden, heeft in zijn proces-verbaal opgenomen dat de goederen bevroren waren en dat deze in de rivier waren gedumpt. Hij heeft echter een vals proces-verbaal opgemaakt. Volgens Niamat werden deze garnalen ten verkoop aangeboden.
Uit de verklaring van getuige H.A. blijkt dat hij tenminste 2 keren garnalen bij de verdachte hoofdinspecteur Rakijo heeft gekocht. Hij smokkelde de garnalen naar Guyana. Voor 1 emmer betaalde de getuige USD 100. Voor de tweede partij, namelijk 12 emmers, betaalde hij Rakijo USD 300. De verdachte hield de getuige, tevens zijn klant, voor dat hij een proces-verbaal zou laten opmaken waarin zou worden vermeld dat de garnalen bedorven waren en dat de politie die had gedumpt in de rivier. Volgens de getuige had de hoofdinspecteur hem benaderd om een leugenachtige verklaring af te leggen. De agent van politie I. heeft inderdaad een vals proces-verbaal opgemaakt en daarin opgenomen dat de in beslag genomen goederen waren bedorven. De verdachte Rakijo ontkent dit feit. Hij verklaarde dat aan hem was gerapporteerd dat de goederen waren bedorven. “Ik heb geen garnalen verkocht en ik heb geen rapportage gepleegd met het OM vanwege werkdrukte”, aldus Robbert Rakijo. Volgens Niamat heeft Rakijo na de officiële overdracht van de leiding aan hoofdcommissaris Oedit, doorgegeven aan een politieman om SRD 20.000 te storten zonder medeweten van Oedit. Volgens Oedit heeft Rakijo hem nimmer de betreffende dossiers en stortingen overgedragen. In verband hiermee werd agent van politie R.P. gehoord. Hij verklaarde dat hij Rakijo op 11 augustus 2015 bij een supermarkt moest ontmoeten. Bij de ontmoeting overhandigde Rakijo hem een enveloppe met daarin SRD 20.000. Hierop verklaarde Rakjio dat hij de ruimte niet had om het geldbedrag te storten en daarom zijn medewerker had gevraagd om het geld te storten. Door al deze aangehaalde bewijsmiddelen achtte het OM de feiten wettig en overtuigend bewezen. Niamat gaf aan dat de verdachte in kwestie een harde werker was. Het is jammer dat hij zich op deze manier heeft laten gaan en hierdoor met zijn carrière heeft gespeeld. Een straf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, achtte Niamat passend en geboden. De verdachte is eerder in vrijheid gesteld. Hij werd aangezegd om aanwezig te zijn bij de volgende behandeling.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!