Hofwijks: “Niet veel waarde hechten aan een politieverklaring”

Curtis Hofwijks kreeg veel lof van de aanwezigen (foto: Anil Ramkumar)
Curtis Hofwijks kreeg veel lof van de aanwezigen (foto: Anil Ramkumar)
“Het ergste vond ik de rit in de bak van de politie door de stad. Het optreden van de politie was niet correct. Er was duidelijk sprake van buitensporig geweld. Waarvoor was gemaskerd en gewapend afkomen op weerloze burgers nodig?”, zo sprak Curtis Hofwijks gisteren bij aankomst in het actiecentrum van de vakbeweging, over zijn aanhouding op dinsdag 18 april. Hofwijks heeft zich nooit in de steek gelaten gevoeld. De ondersteuning vanuit de samenleving ervaart hij sinds de eerste dag.
Hij werd verwelkomd met een aantal huilende, verheugde en blije blikken. Over de behandeling op het politiebureau was Hofwijks echter niet ontevreden. “De politie heeft binnen 6 uren haar werk gedaan. Vervolgens zijn wij heengezonden”, stelt Hofwijks. Pas 2 uren na de aanhouding werd Hofwijks geïnformeerd over welk strafbaar feit hij zou hebben begaan. Hem werd medegedeeld dat het zou gaan om verstoring van de openbare orde. “Wij maken ook gebruik van de Grondwet. Daarin is het recht op vreedzame demonstraties ook verankerd. Je hoeft niet veel waarde te hechten aan een politieverklaring als je beelden hebt, waarop jij je kunt beroepen. De beelden spreken boekdelen. Het optreden was helemaal niet op zijn plaats”, geeft hij mee.
Symbool van protestbeweging
De actieleiding werkt, zoals aangekondigd, aan het verkrijgen van een vergunning voor volgende week dinsdag. Voor wat het gedeelte van de formaliteiten betreft (vergunning aanvragen) heeft Hofwijks een andere denkwijze. “Ik kan mij niet herinneren dat in het verleden vergunningen aangevraagd werden voor protestdemonstraties. Het is een denkwijze van de regering om de protesten te frustreren door vergunningplichten op te werpen. Het is geen streetparty of wandelmars. Wij zijn bezig met een protest tegen dit regiem. Waarom zou ik nu een vergunning aanvragen bij iemand tegen wie ik demonstreer? Hoe staat het dan met onze rechten verankerd in de Grondwet?”, aldus Hofwijks. Hij deelde mee niet bevreesd te zijn door het optreden van de politie en vastberaden te zijn de strijd voort te zetten. Vakbondsvoorman Robby Naarendorp noemde Hofwijks zelfs het symbool van de protestbeweging.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!