Dag 1: 7.000 mensen op de been

Dag 1 7000 mensen op de been1Exponenten van de Raad van Vakcentrales in Suriname hebben vandaag een flinke opkomst gerealiseerd. Commissaris van politie Inderpal Jangbahadoer kon tegenover Dagblad Suriname in zijn schatting praten over rond de 7.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein en voor het DNA-gebouw. Tussen de menigte waren er mensen van verschillende politieke groeperingen (ook de NDP). Het bedrijfsleven heeft het niet laten afweten. Assuria, Kirpalani, SWM, Surishopping, Digicel, Telesur, DSB, Hakrinbank, CIC, Galaxy en nog vele andere bedrijven waren goed vertegenwoordigd. Bushouders, taxichauffeurs, winkeliers, leerkrachten, senioren en jongeren waren ook deel van de menigte. Het was voor de deelnemende organisaties een goed gebaar. Zij vonden de opkomst goed. Enkelen wisten tegenover Dagblad Suriname nog te stellen dat het beter kan met de opkomst. C-47-voorzitter Robby Berenstein vroeg de menigte als die bereid is om strijd te leveren. Hij herhaalde dat het geen strijd van een dag zal worden. Dit deel van de vakbeweging is vastberaden om haar acties niet op te schorten alvorens de regering aan de eisen voldoet.
Voor wat de doelstelling van deze actie betreft, zijn er lijnrechte verschillen tussen de deelnemers. De organiserende vakcentrales gaan, zoals door hen wordt aangegeven, voor terugdraaien van de benzineprijs en het wegdoen van de armoede. De menigte echter, heeft meer gegild ‘Weg met Bouta’, in plaats van het terugdraaien brandstoftarieven. De protestloop begon bij het Kerkplein en bereikte haar climax op het Onafhankelijkheidsplein. Er werd een moment stilgestaan voor het gebouw van de Centrale Bank van Suriname om de leuze ‘pe a moni de?’ te scanderen. Er werd daar flink uitgehaald naar minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de bankpresident Glenn Gersie. Op het Onafhankelijkheidsplein aangekomen heeft de menigte ook het personeel van het presidentieel paleis verwelkomd. Daartussen stond ook de perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg. Hij stond ontspannen te luisteren naar de betogen die gehouden werden.
“Ik hoop dat meneer Limburg nog aan het tellen is. Hij zei de vorige keer dat het maar een handjevol mensen zijn. Limbo, tek ju calculator now. Jullie hebben verloren. Pier joe biggi ai loekoe, dan zie je dat het volk duidelijk moe is”, gilde een burger. Ahilia Welles, een leerkracht die het woord voerde, deed de verwelkoming door te stellen: “Zonder dat ze het weten, doen ze ook mee aan de actie”, Zij sprak over de verarming van de samenleving, die door het vormen van eenheid binnen de samenleving kan worden aangepakt. “Als wij niet een eenheid vormen, gaat deze regering nog door. “Hou op!” scandeerde zij aan het eind van haar toespraak, tegen de regering.
Al met al spraken de meeste deelnemers aan de actie over een goed begin. “Ik geloof dat als wij zo doorgaan, wij als volk een sterke vuist kunnen maken tegen deze regering. Wij doen niet onder aan Frans-Guyana, die de helft van onze bevolking telt. Wij moeten niet onder doen voor elk ander land op de wereld, waar de bevolking steeds bepaalt. Dit land is een democratisch land. Wij moeten bewijzen dat het volk het stuur nog in handen heeft”, zegt Bryan Boerleider tegenover de krant. Vrijdag wordt de actie voortgezet. Tegen 11.00 uur verzamelt de menigte zich weer op het Kerkplein om richting het Onafhankelijkheidsplein te lopen. Ravaksur verwacht meer mensen op de been.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!