Geen herwaardering eind maart, geen school!

BvL en ALS nemen maandag standpunt inDe resolutie van 18 februari 2017 hebben de leerkrachten als een blikseminslag ervaren, waarvan de consequenties enorm zijn. Deze resolutie houdt namelijk in dat de onderwijsgevenden per 1 januari 2017 geen landsdienaren meer zijn. De leerkrachten van de openbare scholen worden niet meer gekwalificeerd als gelijkgestelden aan de landsdienaren. Bovendien zijn er nieuwe entiteiten in het leven geroepen, waardoor het beheer en het bestuur van de openbare scholen in stichtingen worden ondergebracht. “Wij hebben in ons streven aangegeven dat wij naar een gezonde situatie willen gaan, waarbij er sprake is van rechtszekerheid voor onze medewerkers. Met de aanname van deze resolutie is daaraan een eind gekomen. In de afgelopen periode hebben wij ons daarover zorgen gemaakt”, zei vakbondsleider Wilgo Valies donderdag tijdens de persconferentie in Stichting Mata Gauri. De leerkrachten eisen dat deze ‘gewraakte’ resolutie wordt ingetrokken. “Dit is de belangrijkste voorwaarde van de leerkrachten, omdat men zonder overleg is gekomen aan de rechtszekerheid van de medewerkers. Beide partijen zullen aan tafel moeten zitten om na te gaan hoe we tot een aanvaardbare oplossing kunnen komen.”
De onderwijsgevenden zijn vastberaden dat zij eind van de maand over de nieuwe bezoldiging willen beschikken. “Dit is voor de leerkrachten een belangrijke voorwaarde om tot een oplossing te geraken. Er zijn nog geschilpunten ten aanzien van het loon. Wat wij nu hebben is in onze ogen onvoldoende. Het beantwoordt niet aan de verwachtingen van de leerkrachten. Deze beloning zal ervoor zorgen dat een belangrijk deel van de leerkrachten er zeer bekaaid van af zal komen.” Hierover willen de leden van de BvL/ALS ook overleg met de autoriteiten.
Volgens Valies hebben de autoriteiten tegenover de rechter verklaard dat zij uiterlijk 13 februari 2017 er werk van zouden maken, zodat de uitvoering van het herwaarderingsprogramma in maart 2017 kan geschieden. “Voor ons is dit een gepasseerd station. De overheid moet zich daaraan houden. Als die herwaardering niet plaatsvindt eind van deze maand, zal er een groot probleem ontstaan, omdat het voor ons manifest wordt dat deze regering zich niet houdt aan de afspraken. Want in oktober hebben wij dit al meegemaakt; eind oktober zou de herwaardering moeten plaatsvinden. Dit is niet gebeurd! Je hoort allerlei verhalen dat men een deel gaat betalen en een deel niet gaat betalen. Als dit gebeurt, hebben ze een nog groter probleem! Wij zijn daarin duidelijk. En dan zullen we strijd leveren! De overheid moet zich als een betrouwbare partner opstellen!”, aldus Valies.
KSR

error: Kopiëren mag niet!