Roy Bhikharie: “DNA schiet tekort in controlerende en corrigerende taken”

“De leden van het parlement denken dat hun werk uit een showopvoering bestaat. Ze zitten allemaal in vaste commissies die per ministerie zijn ingedeeld. Naast de wetgevende taak bezitten zij ook een controlerende en corrigerende taak. Maar ze doen niets!” Dit zegt de voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP) tevens psycholoog Roy Bhikharie in gesprek met Dagblad Suriname. Bhikharie merkt op dat de parlementsleden bovendien meerdere functies bekleden binnen het overheidsapparaat. “Sommigen hebben zelfs een andere job binnen het bedrijfsleven. Dit stimuleert het richtig functioneren van het parlement zeker niet!”
Bhikharie brengt in herinnering dat De Nationale Assemblee (DNA) conform de grondwet de hoogste wil van het volk vertegenwoordigt. “Daarom moet er wetgeving tot stand gebracht worden, zodat het DNA-lidmaatschap een fulltime baan wordt. Op het moment dat een parlementslid meerdere afleidingen heeft, kunnen de controlerende en corrigerende taken niet volledig tot uiting komen”, stelt Bhikharie . “Je kunt niet controleren als je met één voet in het bestuur van een ander orgaan zit.”
De psycholoog vraagt zich af wat er achter het faillissement van Suriname schuilt. “De administratie van de overheidsfinanciën klopt niet met die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). En er is geen programma om dit te synchroniseren. Je weet dus niet wat je moet vertrouwen. Bovendien zien we dat de schulden, inclusief de rente, toenemen! En als je een toenemende schuld niet kan aflossen, ben je per definitie failliet.” Volgens Bhikharie tracht de overheid door allerlei leningen dit ‘gat’ te dichten.
Wat nog meer zorgen baart, is de negatieve beoordeling van het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings. “Hierdoor kan je geen geld meer lenen. Dus treed je nog dieper in dat faillissement. Desondanks gaat de regering rustig door met het verstrekken van pakketten en dergelijke.” Onlangs heeft de Surinaamse president SRD 500.000 besteed aan reiskosten voor de regeringsdelegatie om de getroffen Paramaccaans en Aucaans gebieden in het binnenland te bezoeken. De president heeft ook meteen aangegeven dat dit niet de enige trip zal zijn, aangezien de noden van deze bewoners momenteel erg hoog zijn.
Bhikharie beveelt aan dat de regering in deze omstandigheden een productiviteitsonderzoek zou moeten instellen. “Het volk nu tegemoet komen, is pure onzin! Men moet de efficiëntie en doelmatigheid van de competenties, middelen en kapitaal onderzoeken. Dit moet gecoördineerd en geïntegreerd worden binnen de overheid. Dit moet eerst plaatsvinden, wil men subsidiëren”, beklemtoont Bhikharie. “Maar zonder productiviteit gaat men door met subsidiëren! Wat doe je als je thuis geen geld hebt? Je gaat prioriteiten stellen en saneren! Maar de overheid saneert niet!” Bezuinigen betekent echter niet dat een aantal zaken minder of helemaal niet gedaan moeten worden, maar het gaat erom dat men moet streven om beter te kunnen managen. “Bezuinigen betekent saneren.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!