Rechtszaak Politiebond tegen Staat Suriname

Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft op maandag 6 maart conform de opdracht van de alv van afgelopen woensdag 01 maart maandagochtend een kort geding ingediend bij de kantonrechter. Dit heeft betrekking op de sporttest en rijbewijzen die beoordelend zijn bij de bevorderingsvereisten. Volgens Revelino Eijk heeft de alv besloten dat de test onrechtmatig is en dat het bestuur stappen moet ondernemen. “Op basis hiervan hebben wij een kort geding ingediend, omdat er vandaag, dinsdag 7 maart, een sporttest is gepland. Dit is onrechtmatig. Het kort geding stond gisteren voor behandeling om 13.00 uur bij de rechter in kort geding. Primair vordert de SPB stopzetting van de geplande sporttest van dinsdag 07 maart 2017, totdat de sporttest bij wet is geregeld. Dus een onmiddellijke stopzetting van de sporttest als een benoembaarheids-/bevorderingsvereiste, dan wel als een onderdeel van het beoordelingstraject en alle vormen daarvan, totdat het wettelijk is geregeld.
Ook wenst men onmiddellijke stopzetting van het hanteren van in het bezit zijn van een geldig rijbewijs als een benoembaarheids-/bevorderingsvereiste, dan wel als een onderdeel van het beoordelingstraject en alle vormen daarvan, totdat het wettelijk is geregeld. De bond eist dat binnen twee maanden na het vonnis alle leden, die achter zijn gehouden in hun rechtspositie, te herstellen als zou deze onrechtmatige sporttest nooit hebben bestaan. De staat gelasten binnen twee maanden na vonnis alle leden die achter zijn gehouden in hun rechtspositie hersteld moeten worden als ware het in het bezit zijn van een geldig Surinaams rijbewijs, nooit als een benoembaarheids-/bevorderingsvereiste, dan wel het als een onderdeel van het beoordelingstraject was. Subsidiair is geëist de staat te gelasten de leden die enkel op basis van de sporttest of het niet hebben van een geldig Surinaams rijbewijs, negatief waren beoordeeld, positief te laten beoordelen, daar de sporttest en het in bezit hebben van een rijbewijs komen weg te vallen.
De rechter heeft het pleitschema vastgesteld. De gedaagden moeten op 09 maart 2017 hun conclusie van antwoord presenteren aan de SPB en de rechter. Op 12 maart moet de SPB dan reageren op de verweren van de gedaagden (conclusie van repliek), waarna de gedaagden op 17 maart wederom mogen reageren middels conclusie van dupliek. De rechter zal daarna uitspraak doen. Ten aanzien van de sporttest die vandaag plaatsvindt, waarvan de SPB stopzetting had geëist, heeft de rechter een voorziening getroffen met dien verstande dat de test normaal wordt afgenomen, maar dat het resultaat nog niet kan worden gebruikt als bevorderingsvereiste totdat de rechter uitspraak heeft gedaan omtrent de legitimiteit van de sporttest als bevorderingseis. De procesgemachtigden van de SPB zijn de bestuursleden Raoul Hellings, Milando Atompai en Eijk.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!