Ontwikkelingsplan 2017-2021 en weer opstart aluinaarde- en aluminiumindustrie

Ontwikkelingsplan 2017-2021 en weder opstart aluinaarde- en aluminiumindustrieHet denken over investeringen en de financiering van de ontwikkeling van Suriname heeft zich nog niet geheel kunnen losmaken van de ervaringen en de praktijk sinds de eerste mega-investeringen in de bauxietsector in de jaren twintig van de vorige eeuw en daarna investeringen die van de Nederlandse ontwikkelingshulp gewoonte werden. De harde realiteit van Suriname is dat sinds het begin van de twintigste eeuw de investeringen van minder dan een handjevol multinationale ondernemingen en de overheid de economie duurzaam bepaald hebben. De institutionele structuur in de economie heeft zich in overeenstemming met deze investeringservaring gevormd. Het investeringsdenken heeft zich dan ook gedurende lange tijd gericht op buitenlandse mega-investeringen. Voorts beperkt de economische structuur de diepgang van de investeringsstrategie. Ons land is er nog niet in geslaagd om een op duurzame ontwikkeling gebaseerde visie voor investeringen te formuleren en een modern institutioneel kader daarvoor op te zetten. Tenslotte heeft de veelheid van beleidsadviezen over het investeringsklimaat, hun diepgang en complexiteit weinig bijgedragen aan daadwerkelijke voortuitgang op dit vlak.
Ontwikkelingsplan 2017-2021
Het Ontwikkelingsplan 2017-2021(OP) heeft echter onlangs een aanzet gegeven om deze cyclus te doorbereken. Het voorgaande is ook eerlijkheidshalve in het OP opgenomen. Bauxiet- en aluminiumconsultant Errol Jeager ‎stelde in 2015 op een lezing, georganiseerd door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, dat het belangrijk voor Suriname is dat Suriname zijn uitdagingen gaat definiëren. Het onderwerp was: ‘De toekomst van de bauxietindustrie in Suriname’. Met uitdagingen bedoelde Jeager het technologische, mankracht en kapitaal. Wat ook belangrijk is, is dat Suriname realistische verwachtingen stelt.
Opstart
Volgens het OP zullen voorbereidingen voor de weer opstart van de aluinaarde- en aluminiumindustrie in deze planperiode ter hand worden genomen. Het gaat hier om de exploitatie van de bauxietvoorraad in West Suriname. Alleen al de bauxietreserves in West-Suriname zijn goed voor 70 jaren bauxietproductie. In de visie op de toekomstige ontwikkeling van Suriname spelen het mijnen en raffineren van bauxiet en het smelten van aluminium, evenals de daaraan gerelateerde up- en downstream-activiteiten, een voorname rol. De spin-off-effecten van deze sector zijn historisch aantoonbaar, vooral voor wat betreft de infrastructuur en de energiesector. In de ontwikkelingsstrategie van Suriname zullen de spin-off-effecten geïntensiveerd en uitgebreid moeten worden.
Haven en Industrieel Centrum te Paranam
Gegeven het feit dat Suriname geografisch een gunstige ligging heeft ten opzichte van de buurlanden, is het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier alleszins gerechtvaardigd, teneinde het mogelijk te maken dat Panama-schepen Suriname kunnen aandoen. Uitbaggeren van de Surinamerivier en aanleggen van een zeehaven te Paranam kan vanwege de momenteel bestaande mogelijkheden te Paranam (smelterij) al een goede start bieden. Dit wordt een project, dat als een transitohaven (hub) zal fungeren en staat strategisch tussen Europa, Afrika, Zuid-Amerika (Brazilië), Noord-Amerika (Canada) en Azië (China). Producten zullen via het Panamakanaal getransporteerd worden naar Noord-Amerika, Brazilië en het Caribisch gebied.
Concessie uitgeven
Econoom Derrick Ferrier heeft in eerdere lezingen voorgesteld dat Suriname zelf geen geld moet stoppen in het uitbaggeren. Suriname moet een concessionaris zoeken. Die zal uitdiepen en onderhouden. De concessie moet naar zijn oordeel worden uitgegeven voor aluminium. Dit sluit dus goed aan op het OP. Hiervoor is nodig de ontwikkeling van West Suriname (bauxiet) en het Kabaleboproject (energie). De uitvoer van dit bulkgoed in de komende 30 jaren zal ervoor zorg moeten dragen dat de uitgebaggerde vaargeul open blijft voor grote schepen.
Clusters
Het bauxiet raakt op een bepaald moment op. De ontwikkeling op dit gebied zal in de tussentijd moeten zorgen voor de vestiging van andere industrieën in het gebied. In de tussentijd zal Suriname dus voldoende moeten hebben gedaan om andere goederen en diensten aan te bieden om gebruik te kunnen blijven maken van de vaargeul. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de spin-of op de lokale gemeenschap, ontsluiting van een gigantisch deel van Suriname, migratie vanuit Paramaribo, enz. Echter moet wel worden aangegeven dat de voorbereidingen voor de besluitvorming rond de lange termijn plannen voor de bauxietsector nauwelijks aangevangen zijn en enkele jaren in beslag zullen nemen. De potentie zit erin, maar dient te worden bewilligd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!