Meer dan 10.000 vervallen BZV-kaarten met 6 maanden verlengd

Al geruime tijd heeft Dagblad Suriname vernomen dat de verstrekking van de Basiszorgverzekering (Bazo)-kaarten niet optimaal verloopt. Vooral de Nickerianen moeten helemaal naar Paramaribo afreizen om over hun Bazo-kaarten te beschikken, terwijl in het desbetreffend district reeds een SZF-kantoor is. Daarnaast zijn er lange rijen geconstateerd bij de SZF-kantoren. Dagblad Suriname vroeg de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) naar opheldering met betrekking tot deze kwestie.
“De inruilprocedure van de Bazo-kaarten is ongewijzigd. Verzekerden van wie de kaart vervallen is, melden zich onverkort op één van de SZF-kantoren, ook in het district Nickerie, voor het verlengen van hun Bazo-kaarten”, zegt Meredith Helstone, hoofd Marketing & Communicatie van SZF. Helstone gaf te kennen dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) vanwege omstandigheden niet in staat is om de controle met betrekking tot de leeftijdscategorie tussen 17 en 59 jaar tijdig te doen. Daarom is de BZV-kaart van deze categorie verlengd met 6 maanden. Deze verlenging geldt uitsluitend voor personen van wie de kaart op 28 februari 2017 en 1 maart 2017 is vervallen. Het betreft hier meer dan 10.000 kaarten.
Er is een onderscheid tussen een Bazo- kaart en een BZV-kaart. “De Bazo-kaart wordt verstrekt aan kinderen tussen 0 en 16 jaar en seniorenburgers vanaf 60 jaar. Tot nu toe komt een ieder die de Surinaamse nationaliteit bezit en die in één van deze 2 leeftijdscategorieën voorkomt, in aanmerking voor zo een Bazo-kaart.” De BZV-kaart daarentegen wordt verstrekt aan personen tussen 17 en 59 jaar. Indertijd stond dit bekend als de kaart voor de on- en minvermogenden. “De BZV-kaart krijgt een persoon van deze leeftijdscategorie pas wanneer Sozavo besloten heeft dat betrokkene voldoet aan de daaraan gestelde voorwaarden.” Helstone benadrukt dat zowel Bazo als BZV de basiszorgverzekering aangeeft, echter ligt het onderscheid slechts in de leeftijdscategorie. “Bazo is dus de merknaam van kaarthouders in de leeftijdscategorie 0 tot en met 16 jaar en 60 jaar en ouder, terwijl BZV de merknaam is voor de voormalige on- en minvermogenden, die nu ten laste van Sozavo via het SZF in aanmerking komen voor een basiszorgverzekering”, aldus Helstone.
KSR

error: Kopiëren mag niet!