Guno Castelen: “Wij merken geen maatregelen die leiden tot betere situatie”

De downgrading door Fitch Ratings is volgens de econoom en jurist Guno Castelen geen leuk bericht voor Suriname. Het is bekend dat zulke beoordelingen betekenen dat Suriname een hoog risicoland is. Suriname kan ook minder gemakkelijk kredieten krijgen uit het buitenland. Het geeft simpel aan dat de Surinaamse economie het niet goed doet.
Het Amerikaans kredietbeoordelingsbureau, Fitch Ratings, heeft de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd van B+ naar B-. De vooruitzichten zijn negatief. Ook de kredietwaardigheid van vreemde-valuta-obligaties van Suriname is gedegradeerd van B+ naar B-. De korte termijn beoordeling voor buitenlandse en lokale schulden blijft gehandhaafd op B.
“Het is een meetmoment. Wil je een goed meetresultaat hebben, dan moet er beleid zijn waarvan je mag verwachten dat er een beter resultaat uit de bus komt. Wanneer men zo een meting pleegt, nadat de nodige maatregelen zijn getroffen, zal er automatisch een beter beeld worden weergegeven van de economie”, stelt Castelen. Vervolgens vraagt hij retorisch als er maatregelen van overheidswege bekend zijn, die een betere toekomst kunnen bieden.
Laatste twee kwartalen worden beter
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf onlangs via de media aan dat de weg naar herstel is ingezet en dat de laatste twee kwartalen van dit jaar er veel beter zullen uitzien. Castelen ziet de overheid juist geen bewegingen maken. “Ik heb nog geen concrete maatregelen gezien. Ik zie alleen ad hoc beslissingen en wanhoop. Men moet beslissingen nemen die samenhangend zijn en in elkaar ingrijpen. Ondernemers moeten vanwege de maatregelen willen investeren. De productie moet toenemen na implementatie van de maatregelen. Wij merken dus geen maatregelen die economische en financieel zullen leiden tot een betere situatie”, stelt Castelen.
Naar Castelen zijn oordeel zal de economie alleen met de nodige maatregelen veranderen. Hij ziet de hoop van de Financiënminister richting verbetering niet geweldig uitpakken. “Ik zie graag het beste voor hem en Suriname. Maar ik zie nog geen tekenen voor verbetering. Er zijn meer uitgaven dan inkomsten. Er zijn veel leningen gesloten die zo meteen nog meer zullen drukken op de uitgaven bij de aflossing. Dit zonder dat ik zie dat de leningen zorgen voor verhoogde productie, exporten en inkomsten”, aldus Castelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!