‘SZF-patiënten krijgen tweederangs behandeling’

Zorgraad-directeur Rachel Perri (foto: Regilio Derby)
Zorgraad-directeur Rachel Perri (foto: Regilio Derby)
Het Staatsziekenfonds (SZF) was officieel niet vertegenwoordigd op de jongste zitting van de Zorgraad. De Zorgraad heeft in januari overlegd gepleegd met het SZF. De toestanden die patiënten meemaken die van andere verzekeraars zijn overgeheveld naar het SZF, zijn ernstig te noemen. Geconstateerd is dat er een spanning is ontstaan tussen de wet en het SZF. De Zorgraad heeft bij het SZF het fijne van de zaak rond de overheveling proberen te achterhalen en kreeg te horen: “dat is des president”. Met betrekking tot de overheveling heeft er ook overleg plaatsgevonden met de Centrale Bank van Suriname. De basiszorgverzekering was ondergebracht bij Self Reliance en is nu ondergebracht bij het SZF. Daar is een status aan verbonden. “Wij wachten de verdere verwikkelingen verder af”, zegt directeur Rachel Perri.
Het politiek nalatenschap van Ameerali
Op het moment heeft het SZF 75 % van het verzekerd bestand in zijn portefeuille. “Dat is een bom op de samenleving”, volgens Robert Ameerali, die opkwam voor zijn politiek nalatenschap. “Dit brengt met zich mee, dat men op een bepaald moment, als iets niet goed gaat, geneigd zou kunnen zijn om de schuld in de schoenen van de Basiszorgverkering te schuiven.”
De verdeling naar zorgverzekeraar
Er bestaan administratief 435.559 verzekerden, 75 % daarvan is ondergebracht bij het SZF. Assuria is goed voor 13 %, Self Reliance staat op 11 % en Parsasco op 1 %. Een medicus onder de aanwezigen op de hoorzitting is de mening toegedaan, dat SZF-patiënten een tweederangs behandeling krijgen. “Zij hebben geen toegang tot de zorg die anderen hebben. Verzekerden hebben gedurende twee jaar een zorgpakket gehad waaraan zij gewoon zijn geraakt. Nu zijn ze overgeheveld naar het SZF, dat niet dezelfde voorziening biedt.”
In het voordeel van SZF
De SZF-patiënten moeten bijbetalen voor medicijnen en vaak voorschieten voor behandeling. Het geld daarvoor moeten ze ook nog hebben, daarna is het declareren voor restitutie van een deel van de gemaakte kosten. Een hele loperij in het voordeel van het SZF, omdat gedupeerden, moe geworden door de slopende gang van zaken, de moed opgeven en niet achter hun geld aangaan.
HD

error: Kopiëren mag niet!