Advocaat Dwight Kraag: ‘Eisen BvL niet realistisch’

Mr. Dwight Kraag
Mr. Dwight Kraag
‘De eisen van de Bond van Leraren (BvL) zijn niet realistisch.’ Tot deze conclusie komt Dwight Kraag, één van de advocaten die de staat juridisch vertegenwoordigt in het kortgeding tegen de onderwijsbonden BvL en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Er is geen overeenstemming bereikt tussen de regering en BvL over het herwaarderingsprogramma. De strategie van BvL en ALS is om via de groene tafel de strijd voort te zetten. Vandaag moeten partijen weer bij de rechter verschijnen. Kraag zegt aan Dagblad Suriname dat na vandaag kantonrechter Suzanne Chu een datum zal bepalen voor uitspraak. De afgelopen dagen hebben beide partijen zich over en weer uitgelaten over de comparitie die gelast was. Daarbij zijn ook verschillende stukken, die tijdens de comparitie aan de orde zijn geweest, overgelegd.
Kraag benadrukt dat het voorstel van de onderwijsbonden niet redelijk is en overduidelijk niet werkbaar is. Zo heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de raadsadviseurs in kennis gesteld dat het voorstel erop neerkomt dat hij 73% van de totale loonsom van alle ambtenaren alleen maar aan onderwijsgevenden moet uitgeven. “Dat is driekwart van de totale loonuitgaven. Indien wordt meegegaan met deze eis, zal er een scheve verhouding ontstaan binnen het ambtenarenkorps dat ook bestaat uit politieagenten, brandweerlieden, artsen, verpleegsters en andere landsdienaren”, stelt de advocaat. Hij benadrukt dat het hier niet gaat over hoe sterk welk partij dan ook staat in de rechtszaak, maar om het feit dat het onderwijs in het land wordt verstoord. Uiteindelijk zijn beide partijen dan verliezers. Het kan volgens hem niet dat scholieren wekenlang het onderwijsproces moeten ontberen. “Wat ook het verschil van mening en inzicht kan zijn, je kunt dat gewoon niet doen”, aldus de advocaat.
Onderwijsgevenden worden niet met kluitje in het riet gestuurd
Volgens de cijfers die de overheid heeft overgelegd, blijkt volgens de advocaat dat de onderwijsgevenden financieel flink vooruit gaan. “Het is echt niet zo dat ze met een kluitje in het riet worden gestuurd”, stelt hij. Een bedrag van SRD 4.000 voor de laagste groep onderwijsgevenden vindt hij daarom helemaal niet werkbaar. Volgens de advocaat hadden de raadsadviseurs tijdens de onderhandelingen steeds de indruk dat het probleem al was opgelost. Uiteindelijk werden partijen weer geconfronteerd met op- en aanmerkingen van de BvL. “Uiteindelijk blijf je op zo een manier aan de gang”, aldus de advocaat
Hek van de dam
Kraag benadrukt dat na de loonronde of herwaardering van leerkrachten andere ambtenaren aan de beurt zullen komen voor salarisaanpassingen. Ook tegen deze achtergrond is de eis van de BvL niet realistisch. Volgens de advocaat zal uiteindelijk het hek van de dam zijn, wanneer alle groepen opeens zulke drastische verhogingen aan de regering zullen vragen. Indien deze groepen ook acties voeren, zullen ook andere groepen gedupeerd worden. “Van waar moet dit geld dan worden gehaald?”, stelt de advocaat.
Meeste scholen normaal open
Gebleken is toch dat landelijk de meeste scholen gisteren normaal gedraaid hebben. De regering heeft dinsdag in een persbericht, uitgegeven door vicepresident Ashwin Adhin, aangegeven het te betreuren dat het onderwijsproces opnieuw verstoord wordt. Dit naar aanleiding van een spoedvergadering van de BvL en ALS tijdens schooluren woensdagmorgen. De regering heeft aangekondigd het principe van ‘no work no pay’ te zullen hanteren. De onderwijsbonden hebben besloten niet in actie te gaan, maar de uitspraak van de rechter af te wachten. Volgens bondsvoorzitter Wilgo Valies vertrapt de regering wetten en conventies door de onderwijsbonden geen inspraak te geven bij het bepalen van de looncomponent in het herwaarderingsprogramma.
FR

error: Kopiëren mag niet!