Nationaal Jeugdparlement, ressortraad en districtsraad onder vergrootglas

Enkele leden van het Nationaal Jeugdparlement, die binnenkort zullen aftreden en overdragen aan een nieuwe lichting jongeren (foto: Ricky Bahadoersingh)
Enkele leden van het Nationaal Jeugdparlement, die binnenkort zullen aftreden en overdragen aan een nieuwe lichting jongeren (foto: Ricky Bahadoersingh)
De ressortraden van het bestuursgebied Paramaribo houden momenteel hoorzittingen om bij te dragen aan het districtsplan van 2018. Dagblad Suriname vernam van de ressorten Rainville, Flora, Blauwgrond en Welgelegen dat de bijeenkomsten geslaagd waren. Er werd gewezen op het ressortplan 2018 dat nu ter sprake is. Daaronder wordt verstaan een geheel van beleidsopties ten behoeve van de sociaaleconomische ontwikkeling van het stadsdistrict, onder andere inhoudende voorzieningen met betrekking tot milieu en woon- en leefklimaat, medische en sociale zorg, onderwijs, cultuur, sport, civieltechnische infrastructuur en nutsbedrijven. De sfeer op de hoorzittingen is positief, de bestuursdienst ondersteunt de vergaderingen die goede belangstelling genieten van de buurtbewoners en belangenorganisaties.
Grondwettelijk inspraak en participatie
Het Nationaal Jeugdparlement, de regionale organen, ressortraad en districtsraad zijn onderwerp van gesprek. Meer dan ooit wordt publiekelijk de vraag gesteld: wat is de opbrengst? Het nuttige effect blijkt niet duidelijk, de input is groot en gewichtig. Er is grondwettelijk inspraak en participatie in het bestuur van het land. De output, het resultaat in verhouding tot de inspanningen worden nationaal onder een vergrootglas geplaatst. De verkiezing van het Nationaal Jeugdparlement is op meerdere fora ontrafeld. De commentaren waren veelal niet al te vleiend, er werd ook neerbuigend gesproken over de jongeren.
Paramaribo leefbaarder maken
“Het klinkt allemaal mooi in de oren. Wij zijn bezig onder de aandacht te brengen wat er in 2018 gedaan zou moeten worden om Paramaribo leefbaarder te maken, terwijl de staat waarin de hoofdstad zich nu bevindt schandelijk is. In 2016 is er weinig of niets gedaan. Er was geen geld, nu in 2017 is er minder geld en er worden plannen gemaakt voor 2018”, luidde een commentaar op de hoorzittingen van de ressortraden van Paramaribo.
Terwijl het gras groeit, sterft het paard
“Het gaat slechts om wenselijkheden die de ressortraden kenbaar maken aan de districtsraad, die al dan niet delen daaruit vervat binnen het districtsplan van 2018, dat zal worden voorgelegd aan de regering. Het komt dan op het bord van de desbetreffende ministeries, die er ongetwijfeld, willen of niet, vanwege de crises rigoureus zullen snijden in de gepresenteerde noodzakelijkheden, zodat daarvan alleen een karkas overblijft. Dan volgt de samenstelling van de begroting”, werd opgemerkt door een buurtbewoner van de Mangolaan in het ressort Rainville. “Terwijl het gras groeit, sterft het paard.”
Begrotingsbehandeling
“Het is even wachten om te zien wat er tijdens de begrotingsbehandeling 2017 in De Nationale Assemblee overblijft van de wenselijkheden die voor dat jaar in de districtsplannen zijn onderstreept. Over de begrotingsbehandeling, die begin februari zou aanvangen, is niets meer vernomen, niet eens in eens goedkoop excuus”, foeterde een politiek activist van de NPS.
HD

error: Kopiëren mag niet!