Buurtbewoners Zorg en Hoop praten over criminaliteit

Leanda Zeldenrust van St. Vonzell (foto: Ricky Bahadoersingh)
Leanda Zeldenrust van St. Vonzell (foto: Ricky Bahadoersingh)
Er is een zekere toename merkbaar van criminele activiteiten. Vanwege deze ontwikkeling hebben buurtbewoners van Zorg en Hoop een bijeenkomst bijgewoond, die georganiseerd werd door Stichting Vonzell, waarbij gesproken is hoe de buurt veiliger te maken. Medewerkers van de stichting hebben folders uitgedeeld, waarin zij de bewoners hebben uitgenodigd voor een community dialogue. Daarbij werd er aan de bewoners zelf gevraagd aan te geven als zij zich wel veilig voelen in de buurt. De meningen waren verdeeld, maar het kwam erop neer dat men vind dat er wel iets gedaan moet worden om de veiligheid te verhogen en te garanderen. Er zijn in de afgelopen periode veel gevallen geweest van roofovervallen en inbraken in auto’s en huizen. Met name inbraken in en rond de Rhodabaan aan de Gemenelandsweg. Dit werd beaamd door buurtmanager Bryan Chirill (onderinspecteur van politie).Vanaf 2012 was er een daling merkbaar dat vanaf december 2016 is veranderd. Volgens de buurtmanager heeft hij maar liefst 5 tot 6 inbraken per dag geregistreerd vanaf december tot heden.
Chirill sprak tevens ook over de uitdagingen waarmee hij als buurtmanager zit in zulke gevallen. “Een groot probleem waarmee de buurtmanager zit, is het groot aantal huishoudens dat hij onder zijn beheer heeft. “Eigenlijk zou de buurtmanager 4000 huishoudens onder zich moeten hebben die hij controleert. Echter heeft de buurtmanager vaak 10.000 en meer huishoudens onder zijn beheer, waardoor het onbeheersbaar wordt voor 1 persoon.” Verder zijn de middelen weinig tot niet aanwezig om eventuele acties te ondernemen vanwege de slechte economische situatie. Zo is er geen papier of inkt. Ook beschikt men over 1 voertuig, wat het moeilijk maakt om uit te rijden in geval van meerdere delicten op verschillende plaatsen.
Bij het achterhalen van de oorzaken heeft men vooral stilgestaan bij het feit dat de sociale controle niet meer is als wat het vroeger was. “Vroeger was er een grote sociale controle”, zegt een senioren/gepensioneerde buurtbewoner. “Je kon van huis gaan en de buren letten erop dat niemand bij jouw inbreekt. Dat zou men terug moeten brengen.” Ook heeft men kanttekeningen geplaatst bij de rol die jongeren eventueel spelen die zich vaak bij winkels en hoeken van straten ophouden. Velen voelen zich niet veilig hierdoor. Deze jongeren kun je vaak genoeg ook niet aanspreken.
Adviezen die geopperd zijn om weer veiligheid te brengen, zijn weer die sociale controle brengen waarbij de buurt zelf controle uitoefent. Men zou eventueel gebruik kunnen maken van een groeps-app om anderen op de hoogte te stellen of te waarschuwen van gevaar. Bij gevaar kan men gelijk de politie inschakelen. Ook werd geopperd weer een buurtwacht te hebben die 1 maal 24 uur surveilleert in de buurt. De voorzitter gaf aan deze zaken op te nemen. De adviezen zullen verwerkt worden in een actieplan dat aan de juiste autoriteiten overhandigd zal worden. Er zullen tevens meer van dit soort bijeenkomsten georganiseerd worden om een zekere mate van bewustzijn te wekken bij vooral buurtbewoners. Buurtbewoners moeten vooral bewust zijn dat zij door te participeren een bijdrage kunnen leveren in het veiliger maken van hun buurt.
Stichting Vonzell is een organisatie die zich met name bezighoudt met het begeleiden van jongeren uit kansarme buurten en vrouwen. Daarbinnen zijn er verschillende activiteiten die zij ontplooien om deze groepen te versterken. Stichting Vonzell houdt zich voornamelijk bezig met jongerenbegeleiding, jongeren in banen plaatsen en hun eigen bedrijven helpen opzetten. De organisatie is bezig met het schrijven van een programma om gedurende 2 tot 3 jaar basistrainingen te verzorgen ter begeleiding van jongeren en tienermoeders. “Jonge mensen moet je de skills geven om hun kinderen beter te kunnen opvoeden”, zegt stichting-voorzitter Leanda Zeldenrust.

error: Kopiëren mag niet!