Sewcharan: ‘Slavernij is al afgeschaft’

1FRONT ONDERWIJS“De regering heeft een houding van ‘wij bepalen het en jij accepteert het’. Denkt de regering dat zij zo machtig is dat zij alles voor de mensen kan bepalen? De leraren hebben het vertrouwen in de regering verloren. Zij vinden dat ze voor de gek worden gehouden en dat kan niet zo blijven doorgaan. Het doel van de staking is dat bonden en hun leden willen dat de regering samen met hun de invulling en implementatie van de loonreeksen bepaalt. Dwang gaat niet werken. Slavernij is al afgeschaft”, stelde advocaat Gerold Sewcharan donderdag in het kortgeding dat de Staat tegen de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) heeft aangespannen. Rechter Suzanne Chu heeft gisteren comparitie gelast tussen partijen. Hoewel de rechtszaak nog verder gaat, wil ze gaan bemiddelen tussen partijen. De zaak wordt vandaag tegen 12.00 uur voortgezet. De Staat, vertegenwoordigd door de advocaten Dwight Kraag en Edward Naarendorp en Cedric Mijnard, eist dat de onderwijsbonden hun leden oproepen onmiddellijk het onderwijsproces te hervatten. Volgens Sewcharan is de vordering niet vorderbaar, omdat het besluit op een algemene ledenvergadering (alv) is genomen. Hierdoor hebben de bonden niet de bevoegdheid om leden daartoe te verplichten. In dit geval zouden de besturen van de bonden de leden moeten oproepen om opnieuw een alv te beleggen. Vandaar dat de advocaat besloot een reconventionele vordering in te stellen, waarin hij de kortgedingrechter vraagt om de Staat te veroordelen om de overeenkomsten van 21 april 2016, 17 oktober en 21 oktober 2016 met onmiddellijke ingang uit te voeren en binnen een uur na het vonnis de onderwijsbonden uit te nodigen om deel te zijn van invulling van de herwaardering. De raadsman vordert zelf een dwangsom van SRD 1000.000 voor elk uur dat de overheid nalaat dit te doen.
Vuist wordt vastgehouden
De raadsman voerde in een lijvig verweer aan dat de overheid de laatste tijden structureel een gedrag begint te tonen, waarbij zij zichzelf bindt aan overeenkomsten, werknemers zaken belooft en achteraf weigert of eenzijdig beslist deze afspraken niet na te komen. Dat kan volgens hem niet. Met verschillende stukken toonde hij ook aan dat de actie van de onderwijsbonden rechtmatig is. Volgens de advocaat geeft de Wet Vrijheid van Vakvereniging in artikel 12 aan dat een staking en de opschorting daarvan schriftelijk moet worden aangezegd door het bestuur van de vakvereniging aan de werkgever. Nadat de alv van de bonden op 10 januari 2017 unaniem besloot het werk neer te leggen, is dat ook gedaan. “Wanneer je stelselmatig voor de gek wordt gehouden, dan is het logisch gebruik te maken van rechten die je hebt”, stelde hij. De Staat besloot dinsdag de stakende onderwijzersbond voor het gerecht te dagen. Woensdag kwam het niet tot een behandeling, omdat de BvL om meer tijd vroeg. Opmerkelijk is dat bondsvoorzitter Wilgo Valies kort voor de behandeling van de zaak reeds had aangegeven ‘de vuist vast te houden’. De uitspraak van de rechter zal volgens hem geen verandering hierin brengen. Leerkrachten waren massaal voor het kantongebouw aan de Grote Combeweg aanwezig om hun leider aan te vuren. Door de acties van de BvL en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname is er een enorme stagnatie in het onderwijsproces. Een groot aantal leerlingen zit al zeker twee weken thuis.
FR

error: Kopiëren mag niet!