Onderwijsstaking gaat door maandag

Valbond in dialoog met autoriteiten (3)De knelpunten binnen het onderwijsproces zijn nog steeds niet verholpen. Alhoewel er gisteren dialoog heeft plaatsgevonden tussen de vakbondsleider van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), de onderwijsminister, raadsadviseurs en de voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), wordt de staking volgende week voortgezet. Omstreeks 11:00 uur heeft het gesprek gisteren plaatsgevonden. Dit heeft enkele uren in beslag genomen. De voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, wil deze kwestie grondig onderzoeken. Zij is zich ervan bewust dat er niet alleen herwaardering tot stand moet komen voor de leerkrachten, maar ook carrièremogelijkheden. Ook Melvin Bouva, vicevoorzitter van het parlement, en leden van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben deelgenomen aan dit gesprek. Het is vooralsnog niet duidelijk wat er uit de bus is gekomen.
De leden van de BvL/ALS zullen zich maandag wederom verzamelen in theater Unique om 08:00 uur. Volgens de voorzitter van de BvL/ALS, Wilgo Valies, moet er eerst invulling gegeven worden aan de herwaardering, alvorens de leerkrachten hun werkzaamheden kunnen hervatten. De parlementsleden van de oppositionele partijen waren gisteren ook aanwezig om de stakende leerkrachten te ondersteunen.
Oppositie houdt woord
Parlementslid Dew Sharman (VHP) zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de parlementariërs zich daadwerkelijk aan hun woord hebben gehouden om fysiek aanwezig te zijn bij de acties van de onderwijsgevenden. Dit besluit is donderdag genomen. Zo was een delegatie van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) gisteren omstreeks 08:00 uur aanwezig in theater Unique. Deze delegatie bestond onder andere uit Dew Sharman, Krishna Mathoera, Mahinder Rathipal en Ganeshkoemar Kandhai. “Wij hebben vanuit theater Unique gelopen naar het kabinet van de president.” Daarnaast waren er ook andere politieke partijen aanwezig. Sharman merkt op dat de groep steeds groter wordt, de sfeer en saamhorigheid zijn aanwezig onder de leerkrachten. Sharman vindt dat de onderwijsminister geen vredige toon uitstraalt middels de brief die hij gestuurd heeft naar Valies. “Als de twee vakbonden (BvL/ALS) in actie zijn, moet men beide vakbonden uitnodigen voor een gesprek. Echter blijkt dat de onderwijsminister alleen BvL en Fols heeft uitgenodigd. En dit is niet correct. Dit is geen constructieve houding.” De leerkrachten willen niet voor de zoveelste keer belazerd worden door de overheid, daarom heeft Sharman begrip voor de strijd die de BvL/ALS is aangegaan tegen de overheid.
KSR

error: Kopiëren mag niet!