Berenstein: ‘Un musu ondersteun BvL/ALS concreet’

Berenstein ‘Un musu ondersteun BVLALS concreet’ 3
Berenstein ‘Un musu ondersteun BVLALS concreet’ 2
FrontfotoDe actie van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) zullen vanaf maandag verscherpt worden met de fysieke ondersteuning van lidbonden van Vakcentrale C-47. Dit is tijdens de Assemblee van de Arbeid vrijdag door de vakcentrale besloten. Bepaald is dat maandag alvast de leden van de bondsbesturen, shopstewards en kaders meelopen met de leerkrachten. “Eigenlijk wrokomang no habi inspraak in a aanstellingsbeleid nanga herwaardering torie. Daar hebben wij een fundamenteel probleem mee. Dus un musu ondersteun BvL/ALS concreet. We have to join deng. Hun strijd is ook de onze, want na deng sem probleem un habi nanga regering”, benadrukte C-47-voorzitter Robby Berenstein tegenover de leden van de aangesloten bondsbesturen. De vakcentrale heeft zich eerder solidair verklaard met de acties van de stakende onderwijsbonden. Volgens Berenstein is solidariteit tonen alleen niet voldoende. Tijdens zijn betoog voerde de vakbondsleider aan, dat de overheid als grootste werkgever in het land de rechten van werknemers vertrapt. Tijdens de drukbezochte vergadering is flink kritiek geleverd op de wijze waarop de overheid haar verplichtingen tegenover werknemers niet nakomt. Volgens Berenstein begint dit structurele vormen aan te nemen.
C-47 brengt elke stakingsdag extra mensen
Berenstein verduidelijkt tegenover Dagblad Suriname dat het niet om een eendaagse actie gaat van C-47. Hij hoopt echter wel dat maandag nog oplossing voor de leerkrachten wordt gevonden. “Echter, zolang die actie voortduurt, zullen wij die ondersteuning moeten blijven geven”, aldus de C-47-topper. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. “Hoe langer de zaak voortduurt, hoe meer mensen wij zullen mobiliseren om de mensen te ondersteunen”, aldus Berenstein. Eerder kregen de onderwijsbonden BvL en ALS bijval van kopstukken van het Burgercollectief. Onder anderen Curtis Hofwijks van ‘We zijn Moe’ en Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), sloten zich woensdag aan bij de stakende leerkrachten. Vanaf vrijdag nemen ook kopstukken uit de oppositiepartijen NPS, VHP, PL en Abop deel aan deze protesten.
‘Politiek belang is ook een belang’
“Een politiek belang, is ook een belang”, zegt Berenstein. Hij reageert op de beschuldigingen van regeringstoppers die de acties van de leraren als een politiek getinte actie zien. De C-47- voorzitter verwijst naar de protesten die de huidige president in 2005 voerde tegen de regering Venetiaan-Sardjoe. “Toen de huidige president dacht dat zijn politiek belang het eiste dat hij mensen op straat moest brengen om die regering naar huis te sturen, heeft hij dat ook gedaan. Toen was het wel goed en mocht het wel”, zegt hij. De vakbondsleider benadrukt dat de vakbond en politiek samen gaan. Echter eisen alle groeperingen hierin een verandering.
Regering past verdeel- en heersstrategieën toe
Berenstein zegt aan de krant dat de kwestie van de herwaardering van onderwijsgevenden ook een kwestie is waarmee C-47 eerder te maken heeft gehad bij de EBS en SWM. Wat de problemen van de A.R Leeuwinschool en OS Uitkijk betreft, gaat het volgens hem erom dat er weinig inspraak is op zaken als het benoemingsbeleid. Wat dit betreft, is hij van mening dat werknemersorganisaties het recht hebben om inspraak te hebben in het benoemings- en bevorderingsbeleid. “In plaats van de zaak op te lossen, past men verdeel- en heersstrategieën toe door aan te geven dat men met de Fols bezig is en regeringsvertegenwoordigers uitleg gaan geven aan werknemers. De enige manier om oplossing te brengen, is door de mensen aan tafel te roepen. Wij moeten de zaak oplossen. Tot nu toe is dat niet gebeurd”, zegt hij. Volgens de vakbondsleider is het overleg tussen vakbondsleider Wilgo Valies en Minowc-minister Robert Peneux een week te laat. Hij gelooft er niet in dat leden van De Nationale Assemblee (DNA) in staat zijn oplossing hierin te brengen. Hij vindt het jammer dat kinderen langer dan een week zonder onderwijs zitten.
FR

error: Kopiëren mag niet!