President geeft opdracht tot ontwikkeling Poesoegroenoe

Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven Saramacca (district Sipaliwini) is woensdag teruggekeerd van een bezoek aan het Matawai-gebied. Er zijn daar hoorzittingen gehouden, waarbij naar voren is gebracht dat het gebied Poesoegroenoe door de jaren heen verwaarloosd is. Het gaat om een gebied aan de boven Saramaccarivier. De dc heeft opdracht gehad van de president om het Matawai-gebied tot ontwikkeling te brengen. Het secretariaat is intensief bezig met de uitvoering van deze opdracht. Er loopt een weg van Atjoni naar Poesoegroenoe. Deze weg is al aangelegd en is 64 kilometer lang. “Een hele mooie weg, omringd door veel natuurschoon, het is een geschenk van God. Als je op een van de heuvels staat, zie je de Emmatop. We gaan voor de ontwikkeling van het gebied. Alleen moeten hier en daar nog kleine veranderingen komen. Er moeten onder andere duikers geplaatst worden. De mensen hebben houtblokken geplaatst, zodat men toch nog met een voertuig over de weg kan rijden.” Deze weg is volgens dc Pinas gebouwd met gelden verkregen uit opbrengsten van de gemeenschapsbossen. “Zij hebben gezorgd voor de aanleg van de weg met ondersteuning van de president. De mensen in het gebied waren geïsoleerd. Zij konden niet uit hun gebied. De president heeft toen opdracht gegeven dat er een weg komt. Vanwege gebrek aan financiële middelen werden de zaken gestagneerd. Uiteindelijk waren de mensen bereid hun terreinen af te staan voor die grote ontwikkeling van Suriname.” Volgens de dc gaat het tot nu toe goed en zij blikt tevreden terug. Men is nu bezig met het opzetten van krutu oso’s in het gebied. Er zijn ook twee scholen. Met middelen van de gemeenschap worden de leerkrachten vervoerd naar het gebied. Ook de leerlingen worden voorzien van leermiddelen. De schoolbenodigdheden worden eventueel ingekocht met middelen van de gemeenschap in samenwerking met het commissariaat.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!