Gajadien: ‘Machtigingswet Telesur nietig’

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is de mening toegedaan dat een tweede machtigingswet voor een lening bij de Chinese Export- Importbank ten behoeve van het National Broadband Plan 2016-2020 van Telesur, nietig is. Het totale project kost circa USD 116 miljoen. Van dit bedrag zal USD 98 miljoen door de Staat geleend worden en USD 17 zal eigen inbreng zijn van Telesur. Het wetsvoorstel voor de machtiging zal worden gewijzigd. “Machtigingswetten zoals die zijn opgemaakt bij het Dalian 4-project en het National Broadband Plan 2016-2020 zijn nietig, omdat deze niet voldoen aan de voorwaarden die de grondwet stelt”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. Vandaag komt het parlement in een openbare commissievergadering bijeen om dit wetsvoorstel te behandelen. Als alles goed zit, is woensdag een openbare vergadering hiervoor. Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs die deze wet moet voorbereiden, benadrukt dat het ten eerste niet duidelijk is hoe deze gelden terugverdiend zullen worden en binnen welk termijn deze zal zijn afgelost. Dit zijn zaken die de grondwet duidelijk stelt. De nieuwe lening zal precies als de eerste bij de Chinese Export- Importbank worden aangegaan tegen een hogere rente van 3% met een looptijd van 20 jaar. De Dalian 4-lening heeft een rente van 2%. “Als een wet nietig is, bestaat het niet. Als de minister van Financiën toch de financieringsovereenkomsten hiervoor tekent, dan is de vraag of hij ook niet hiervoor strafrechtelijk vervolgbaar is”, stelt Gajadien. De oppositie heeft eerder middels een brief procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gevraagd om een onderzoek in te stellen tegen Financiënminister Gillmore Hoefdraad, omdat hij het obligoplafond in de Wet op Staatsschuld allang heeft overschreden. De politicus zegt dat naast de miljoenenlening er ook kanttekeningen zijn bij de overeenkomst die het staatsbedrijf met de Chinese telecom/ICT-reus Huawei is aangegaan. Hierover zal de regering tijdens de behandeling antwoord moeten geven.
Telesur wil werken aan telecommunicatie in het land
Telesur heeft volgens Gajadien een beeld gegeven over het Nationaal Breedband Project dat zal worden uitgevoerd. Samengevat komt het volgens hem erop neer dat het staatsbedrijf van plan is meer diensten aan de samenleving te leveren, waardoor zij de geleende middelen verwacht binnen 12 jaren terug te verdienen. De commissie heeft informatie gekregen over het project, de leenovereenkomst en een uitgebreide presentatie van Telesur. Het bedrijf heeft aangegeven wat dit project betekent voor Telesur en de ontwikkeling van de telecommunicatie in het land.
Regering rommelt met informatie leningen
Gajadien geeft aan dat de regering tot op dit ogenblik geen overzicht heeft opgestuurd over alle geregistreerde leningen die de Staat in de afgelopen periode heeft gesloten en hoeveel daarvan reeds afgelost zijn. Deze informatie is reeds voor de behandeling van de vorige machtigingswet door het parlement opgevraagd. In totaal gaat het om 85 geregistreerde leningen. “Het ministerie van Financiën heeft deze informatie nog steeds niet aan het parlement gepresenteerd, terwijl het een openbaar stuk zou moeten zijn. De regering verzwijgt deze informatie, omdat zij vermoedelijk rommelt met de informatie. Dit zal Suriname, naar de internationale gemeenschap toe, duur komen te staan, omdat men steeds minder vertrouwen krijgt in het bestuur van het land”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!