Precaire situatie bederft jaarafsluiting Kirpalani niet

Precaire situatie bederft jaarafsluiting Kirpalani NV nietHet einde van 2016 is bijna in zicht. Alhoewel 2016 enorm veel financiële tegenslagen heeft gekend voor het bedrijfsleven, gaat het gebruikelijke jaarafsluitingsfeest bij Kirpalani NV onverkort door. Dit zegt Shyam Kirpalani, directeur van Kirpalani NV, desgevraagd aan Dagblad Suriname. “Zoals in de afgelopen jaren het geval is geweest, zal de jaarafsluiting dit jaar ook feestelijk geschieden samen met alle personeelsleden. Zo zal er op 31 december om 12.00 uur een pagara afgeschoten worden. Daarnaast is er volop voeding en drank. Het geheel wordt meestal afgesloten om 13.00 uur. Net als het afgelopen jaar krijgt het personeel bonus in verband met de feestdagen, die op 20 december wordt uitbetaald.”
De binnenstad doet niet denken aan kerst. Volgens Kirpalini is er getracht om de kerstsfeer teweeg te brengen. “Alhoewel we de decoraties sober hebben gehouden, hebben wij getracht de atmosfeer bij te brengen. Echter ontbreekt die echte kerstsfeer. Men gaat gebukt onder pijnlijke omstandigheden.” Kirpalini NV heeft overigens nooit geparticipeerd aan de populaire attractie van Suriname: de pagara-estafette. Volgens Kirpalani is het een onjuiste actie om geld op deze wijze te verbrassen.
Kirpalani blikt niet tevreden terug. Volgens de directeur is het personeelsbestand met 10% afgenomen, echter is dit niet als gevolg van een afvloeiing. “Vanwege de verslechterde economische situatie in het land zijn er medewerkers die het dienstverband zelf hebben opgezegd, omdat ze naar Nederland zijn vertrokken of een andere baan hebben gevonden. Nadat deze medewerkers vetrokken zijn, hebben wij geen nieuwe medewerkers in dienst genomen.” De verkoop is veel lager in vergelijking met vorig jaar, terwijl de onkosten steeds een stijgende trend vertonen. “De winstmarge wordt op een gegeven moment naar beneden gedrukt. Als er geen verkopen zijn, heb je het personeel ook niet nodig.” Momenteel zijn er 560 medewerkers werkzaam bij Kirpalani. “De gehele wereld krijgt momenteel met een recessie te maken. Hierdoor is het geen obstakel om zaken te doen met buitenlanders. Men tracht juist om de verkopen te stimuleren. Dat is op zich geen probleem. Wat wel een probleem vormt, is dat de koopkracht gedaald is. Hierdoor neemt de omzet vanzelfsprekend af”, aldus Kirpalani.
KR

error: Kopiëren mag niet!