Gangaram Panday: “Wisselwerking overheid en individu nodig om criminaliteit aan te pakken”

“Niet alleen de wetgeving is van belang, maar ook de veiligheidsmaatregelen vanwege de burger/ondernemer zijn van belang. Ondernemers worden beroofd. Huishoudens worden overvallen. Niemand wil dit hebben, je wil het juist voorkomen.” Dit stelt volksvertegenwoordiger Keshopersad Gangaram Panday in gesprek met Dagblad Suriname over de huidige situatie qua criminaliteit in Suriname. Als de veiligheidsmaatregelen niet worden ingebouwd, zal deze situatie volgen Gangaram Panday blijven voortbestaan. Deze maatregelen moeten zowel door de overheid als door het individu worden getroffen. De politicus geeft aan in commissieverband met zijn collega-parlementariërs ook te hebben gesproken over deze situatie en de mogelijke stappen die vooral ondernemers kunnen ondernemen om zichzelf te helpen. “Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een paniekalarmsysteem, dat op elk moment binnen handbereik is en kan worden aangeschakeld”, stelt Gangaram Panday.
Dit is echter een maatregel dat op zich zelf geen stand zal houden. De SCUA-voorzitter, Thomson Cheung, heeft onlangs in de media duidelijk aangegeven dat de Surinaamse wetgeving meer bescherming biedt aan criminelen dan aan burgers. Er moet volgens hem iets gedaan worden aan de wetten van dit land. Hij pleit voor wetgeving die meer bescherming aan burgers biedt en zwaardere straffen aan criminelen oplegt. De moraal van zijn pleidooi is het afschrikken van burgers om de criminaliteit in te gaan.
Gangaram Panday ziet zijn eerste voorbeeld pas goed uitpakken, indien er een wisselwerking of ondersteuning is vanwege de overheid. De politie moet zichtbaar zijn in alle wijken. De overheid dient bijvoorbeeld zowel zichtbaar als onzichtbaar te surveilleren. De frequentie van surveillances dient te worden opgevoerd. De buurtgebonden zorg moet ook verder op gang worden gebracht. Buurtorganisaties hebben hier volgens de parlementariër ook een belangrijke rol te vervullen.
“Mensen moeten in hun buurten op elkaar aangewezen zijn. Het moet niet zo zijn dat jij als buurman niets te maken wil hebben met wat zich heeft afgespeeld bij de buurman of bij de winkelier in de buurt om bijvoorbeeld politie-ondervragingen te voorkomen. Men moet niet blijven kijken, maar meer een betrokkenheidsattitude etaleren. Verder dient de burger te weten dat hij bij zijn optreden de ondersteuning geniet van de politie en de politie op haar beurt bij haar optreden de ondersteuning geniet van het korps.
De motivatie om zelf activiteiten te ondernemen, lijkt op dit moment minder te zijn, aangezien het sterkt afhangt van de ondersteuning die het individu krijgt van de autoriteiten. De politie is vanwege haar financiële positie niet bij machte om altijd en overal aanwezig te zijn. De nadruk op de wisselwerking is volgens Gangaram Panday een belang welke niet mag worden overzien.

error: Kopiëren mag niet!