Rechter attendeert advocaat dat hij buiten de orde is

Kantonrechter Cynthia Valstein-Montor heeft woensdag op de strafzitting advocaat Karel Hok A Hin tot orde geroepen. Naar de mening van de rechter zou de raadsman tijdens de behandeling van een strafzaak de opmerking hebben gemaakt dat de rechter woorden legde in de mond van de getuige. In deze zaak staat de verdachte Hendrik K. terecht. Aan deze verdachte wordt het verwijt gemaakt dat hij een beroving bij zijn vriend Remy te Leonsberg aan de Condorstraat zou hebben geënsceneerd. De magistraat hoorde drie getuigen in deze zaak. De eerste getuige betrof een politieman. Hij heeft het onderzoek verricht. Volgens hem was de verdachte in eerste instantie als slachtoffer aangemerkt.
Gaandeweg het onderzoek merkte de recherche op dat Hendrik veel meer moest weten over de beroving. Hij legde uit hoe de sterke arm op het spoor is gekomen. Ook de benadeelde Remy werd als getuige op de strafzitting gehoord.
Remy verklaarde dat hij de verdachte Henk al een jaar kent. De verdachte bouwde een goede verstandhouding met de benadeelde op waarbij Remy hem regelmatig uit bracht. Deze vriendschap ging gedurende een jaar goed. Op 28 oktober 2015, een dag nadat Remy naar Brazilië vertrok, werd een overval gepleegd in de woning van Remy. De benadeelde werd in Brazilië gebeld en op de hoogte gesteld door zijn dienstvrouw. Zij deelde hem mee dat Henk door de criminelen was gekneveld. Volgens Remy wisten Henk en de benadeelde alleen over de verborgen kluis die in het plafond c.q. vliering middels bouten was bevestigd. In de kluis had Remy Euro 90.000 bewaard en achtergelaten. De dienstvrouw die namens de advocaat was opgegeven als getuige, verklaarde dat zij op die bewuste morgen naar het werk ging. Daar aangekomen trof zij Henk gekneveld aan. Zij heeft drie tie wraps doorgeknipt om hem uit zijn benarde situatie te bevrijden; twee aan zijn handen en een aan zijn benen. Volgens de dienstvrouw kon de verdachte zich wel verplaatsen. De raadsman vroeg hoeveel geld de benadeelde de dienst had betaald om zo een leugenachtige verklaring op de zitting af te leggen. Hierop reageerde de dienst dat zij geen leugens heeft verklaard en dat zij hard werkt om aan haar geld te komen. Op 1 februari wordt de behandeling voortgezet. De verdachte merkte op dat zijn zaak steeds met drie maanden wordt uitgesteld. De verdachte blijft in voorarrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!