Mathoera: “De minister is totaal verkeerd geïnformeerd”

De regering is voornemens om de verkeersveiligheid te vergroten middels elektronische apparatuur. In dit kader heeft de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, te kennen gegeven dat er een verkeersveiligheidsinstituut in het leven geroepen zal worden. Volgens de minister zal er na ongeveer 8 tot 10 maanden moderne apparatuur op de wegen te zien zijn. De huidige flitspalen zijn, naar zeggen van Van Dijk-Silos, volstrekt waardeloos, omdat ze niet functioneren.
Wel beleid, geen begroting
Parlementslid Krishnakoemarie Mathoera (VHP) zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat er een integraal beleid wordt voorbereid vanuit de diverse ministeries. “Echter vraag ik mij af hoe dit gefinancierd zal worden met SRD 1,5 miljoen op de begroting.” De parlementariër merkt op dat er veel ‘wenselijkheden’ zijn, terwijl het beleid niet geconcretiseerd is qua budget. Om beleid uiteen te kunnen zetten, is het van belang dat men zich eerst verdiept in de materie. “Meten is weten. Ik vind het daarom heel jammer dat bewindslieden op deze manier te werk gaan.” Volgens Mathoera heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, de bewindslieden ondersteund om niet in te gaan op inhoudelijke beleidsvragen. “Dit is een miskenning van de verantwoordelijkheid van de DNA. De DNA heeft niet alleen de taak om wetten te vervaardigen, maar bovenal om de regering te controleren in welke mate het beleid goed is uitgevoerd.”
“Flitspalen waardeloos”
Het typeren van de flitspalen als te zijn waardeloos, is volgens Mathoera een populistische uitspraak. “De minister is totaal verkeerd geïnformeerd.” Het aanschaffen van de flitspalen is een openbare aanbesteding geweest, waar een heel proces aan vooraf is gegaan, zoals onder andere goedkeuring om de flitspalen te leveren. Als men nu tot de ontdekking komt dat de flitspalen waardeloos zijn, dan behoort de minister intern een onderzoek in te stellen. “Wie waren de ambtenaren die ermee belast waren? En hoe hebben zij met de staatsmiddelen zulke waardeloze flitspalen aangeschaft?” Mathoera vindt dat er intern maatregelen getroffen moeten worden in plaats van te verkondigen dat de flitspalen waardeloos zijn. “Het is een mooie grap, omdat het geld van de samenleving is.” Dit geeft duidelijk aan dat deze regering verkwistend is. “En er wordt niet eens opgetreden!”
Nut van flitspalen
Er waren 6 flitspalen aangekocht in 2009, waarvan slechts 3 voorzien waren van een camera. De flitspaal is een camera-installatie waarmee er foto’s gemaakt worden van de kentekenplaat wanneer de maximale toegestane snelheid wordt overschreden, vertelt Mathoera. Zo een foto gaat naar een databank van de politie, waar er achterhaald wordt op wiens naam het voertuig geregistreerd staat. De persoon krijgt vervolgens een oproep binnen 30 dagen om de boete te voldoen. Flitspalen komen overal ter wereld voor. “Het is een ontwikkeling waar men niet onderuit kan. Er kunnen niet overal politiefunctionarissen ingezet worden, daarom zijn de flitspalen nodig. Het werkt daarnaast preventief.” De flitspalen moeten overigens zodanig geïnstalleerd worden dat er geen schade aan toegebracht kan worden.
KR

error: Kopiëren mag niet!