Chin A Loi: “Na de alv nemen we een rationeel besluit”

Bond SBB houdt vervolg vergadering (1)
Bond SBB houdt vervolg vergadering (2)
Bond SBB houdt vervolg vergadering (3)Romeo Chin A Loi, voorzitter van de bond van personeel bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (BP SBB), zegt tijdens een interview dat de bond gisteren een voorzetting had van de vergadering van 29 november. De bond heeft zijn leden geïnformeerd over de acties en gesprekken die gevoerd zijn na het afkondigen van de slow-down-actie. “De informatie hebben we volledig aan de mensen gepresenteerd en we staan nu op het punt vanuit de leden aan te horen hoe verder stappen genomen moeten worden. Na de slow-down-actie heeft de minister volgens de bondsvoorzitter gereageerd op het schrijven van de bond en er zijn twee gesprekken geweest met de raad van toezicht namens de minister. “Als bond zijn we blij met de gesprekken, maar we kunnen daarmee niets doen. Het plan ligt daar vanaf maart en in feite had de minister toegezegd dat de SBB een betere jaarwisseling zou hebben dan vorig jaar, maar het ziet er niet naar uit.” De bondsvoorzitter vraagt zich af waarom nu er een slow-down-actie is gehouden, het plan wordt uitgevoerd. “Het tempo is ook niet wat we ervan verwachten”.
Gepresenteerde voorstellen aan SBB-leden
De secretaris-generaal heeft onder andere enkele zaken voorgehouden die zijn besproken met de raad van toezicht en voorstellen die vanuit deze hoek zijn gepresenteerd. Enkele voorstellen zijn dat de kortingsheffing voortdurend betaald zal worden, dus niet alleen de twk. Vanaf januari zullen alle maanden in de toekomst verder betaald wordt. Er is een looncorrectie voorgesteld van SRD 150 op het bruto maandloon. Het voorstel was om die SRD 150 te verspreiden over de directie, senior staf, staf, junior staf en overige personeel. Dit zou een zichtbaar effect hebben bij de directie. Er is na bezwaar een voorstel gedaan dat het overige personeel een looncorrectie krijgt van SRD 170 samen met de SRD 125 loonheffing die maandelijks zal komen. Er is heel voorzichtig een voorstel gedaan om de inflatiecorrectie te parkeren voor een bepaald periode. Dit moet overigens naar 32 directieleden gaan inclusief het staf wat dus komt op ongeveer 168-180 man. Ten aanzien van de uitgeleende medewerkers aan SBB hebben de juristen van de bond aangegeven dat het niet verstandig is acties te ondernemen waarbij er gevaar kan ontstaan voor deze medewerkers. De minister heeft alle recht om uitgeleende personeel per onmiddellijk terug te roepen zonder dat men de suppletie behoudt. Er is voorgesteld dat ter bescherming van deze leden, zij niet meedoen aan acties gehouden door de SBB-leden.
Leden niet helemaal tevreden
“Als ik zo naar de gezichten van de mensen kijk, wijst dat uit dat de mensen nog niet helemaal blij zijn na de bekendmaking over de gedane voorstellen. Ik kan me dat heel goed voorstellen”, zegt de bondsvoorzitter. Wat de mensen belangrijk vinden en verwachten, is dat de salarissen voldoende toegespitst zijn op de realiteit. “De financiële punten zijn breed uitgemeten met onze advocaten. We zijn al 15 maanden bezig met dit proces en voor ons is het belangrijk dat er haast gezet wordt ten aanzien van de uitvoering van ons nationalisatieplan ter gezondmaking van SBB. Ten aanzien van de kwestie rond de uitgeleende krachten aan SBB stelt Chin A Loi ‘dat een ieder weet dat men op SBB erg rancuneus kan zijn’. “We merken dat nu ook de raad die richting opgaat. Tijdens de evaluatie is gebleken dat de groep uitgeleende krachten uit bijkans 50 personen bestaat. Hoewel de bond nooit conflicten uit de weg gaat, is ervoor gekozen zaken verstandig aan te pakken om zo conflicterende en spanningsvelden te voorkomen in de organisatie, want anders wordt het doel niet bereikt waarvoor we gezamenlijk gaan.”
Wat onze leden willen, daarvoor moeten we gaan
De juristen die de bond adviseren ten aanzien van de wegen die bewandeld moeten worden, stellen de bond in het gelijk wanneer het de koersaanpassing betreft. De salarissen dienen bijgesteld te worden. “Nu gaan we voor de looncorrectie en de pensioengelden die veilig gesteld moeten worden. Op dit moment is er een goede communicatie met de minister na de slow-down-actie. Na de vergadering zullen we kijken hoe we met de besluitvorming omgaan. Verdere gesprekken met de raad of de minister zijn afhankelijk van de besluitvorming. Maar we gaan wel contentieus en verantwoordelijk om met de belangen van de leden. Na de alv gaan we gezamenlijk een rationeel besluit nemen”, aldus bondsvoorzitter Chin A Loi.

error: Kopiëren mag niet!