Etnel: “Kind staat bij regering niet op eerste plaats”

Gisteren is een bijzondere dag herdacht, namelijk kinderdag. Volgens de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, heeft kinderbescherming te maken met het voortbestaan van de samenleving. Echter is er hiervan niet veel te merken in de praktijk, doordat er veel meer gevallen van kindermisbruik gerapporteerd worden bij de politie. “De realiteit laat ziet dat er nog veel te doen is met betrekking tot de veiligheid van het kind. De regering heeft een heel zwak beleid op dit vlak”, zegt parlementariër Patricia Etnel (NPS), tevens lid van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, desgevraagd aan Dagblad Suriname.
Volgens Etnel zijn de instanties (zoals tehuizen), die ervoor moeten zorgen dat het kind optimaal beschermd moet worden, weggevallen. Het aantal kindertehuizen is momenteel erg laag om elk hulpbehoevend kind te accommoderen. Er is daarnaast ook een gebrek aan goede begeleiders voor deze kinderen. “Dit soort zaken moeten goed aangepakt en uitgevoerd worden.” De parlementariër gaf te kennen dat vanwege de precaire situatie de kindertehuizen een stiefmoederlijke behandeling krijgen van de regering, doordat zij niet tijdig worden uitbetaald. “Het kind staat bij de regering niet op de eerste plaats.” De overheid heeft verzuimd om aan te geven hoe zij de gezinnen gaan versterken, die steeds aan het verzwakken zijn.
Gisteren is er in het ressort Latour een meldpunt voor kinderbescherming geopend. Het plaatsen van een meldpunt is volgens Etnel een druppel op een hete plaat. Er is behoefte aan adequate begeleiding. “Tot nog toe worden de meldingen doorgegeven. Via de scholen geschiedt dit ook. Echter, wat gebeurt er met de structurele begeleiding van het kind?”, vraagt Etnel zich af.
De parlementariër is zelf ook bezig met de ontwikkeling van jongeren. Etnel is sedert maart 2015 bezig met het organiseren van dreamboard projecten voor jongeren in de leeftijdscategorie van 12 jaar tot 25 jaar. Het thema van deze projecten is: ‘Elk kind een dreambord’. Een dreamboard is niets anders dan een droomportret, waarbij de jongeren gemotiveerd worden om hun doelen/dromen te realiseren. Etnel heeft dit initiatief genomen samen met 12 vrouwen, die actief zijn op het gebied van logopedie, pedagogie, psychologie en maatschappelijk werk. “Het betreft vrouwen van diverse disciplines die zich bezighouden met kinderen en jongeren”, aldus Etnel.
KR

error: Kopiëren mag niet!