Bushouders PKM in verdrukking

PKM bushouders in de verdrukking.1Vandaag worden de verenigde bushouders, die de route Paramaribo – Kwatta Monkshoop (PKM) onderhouden, op eigen verzoek ontvangen op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme om de slepende kwestie van de te rijden route te bespreken. Er is wrijving ontstaan tussen PKM en PKS (Paramaribo – Kwatta – Sophia’s Lust)-bushouders. De buurtbewoners die op openbaar vervoer zijn aangewezen, zijn de dupe van de perikelen rond de lijnbushouders en hebben zich daarover uitgesproken.
Door de overheid vastgestelde route
Het probleem ontstond toen de lijn PMD werd opgedoekt en daarvoor in de plaats de lijnbus PKS werd ingevoerd. Deze lijn zou vanaf de eindhalte, via de Dr. Sophie Redmondstraat, Johannes Mungrastraat, Hendrikstraat, Derde Rijweg en de Sophiaweg en terug moeten rijden. Deze lijn kwam in de plaats van PMD ( Paramaribo, Mattonshoop, Derde Rijweg) die verlengd werd tot Sophia’s Lust. De PKS heeft nooit de vastgestelde route gevolgd vanwege de slechte staat waarin de toen nog zandwegen, die naar de eindbestemming Sophia’s Lust leidden, zich bevonden. Om de slecht begaanbare wegen te vermijden, reden de PKS-bussen via de Tweede Rijweg naar de Kwattaweg en kwamen zodoende op de route terecht van de PK en PKM. Zij zijn nadat de Hendrikstraat, de Derde Rijweg en de Sophia’s Lustweg zijn verhard niet teruggekeerd naar hun door de overheid vastgestelde route. Vooral de PKM-bussen ondervinden door het routegedrag van de PKS-lijn oneerlijke en zware concurrentie.
De tijden veranderen
PKM-bushouder Charwen Chakawri zei desgevraagd dat de PKM-bussen altijd de langste route tot Mattonshoop voorbij de Vijfde Rijweg hebben gereden. Het gebied werd bevolkt door kleine landbouwers, die met hun producten naar de markt in de stad moesten. Er werd vanaf 4.00 uur in de ochtend gereden. De tijden veranderden. Het aanbod van passagiers is sterk teruggevallen. De meeste bewoners van het gebied beschikken nu over eigen vervoer. Kwattaweg is geen ‘boiti pasi’ meer. Dat de PKS-bushouder zich nu als indringers gedragen op de PK- en PKM-route is onrechtvaardig.
Politici handelen blindelings
De PKM-bushouders zeggen dat Samir Gobind, voorzitter van de Jongerencommissie Kwatta, tevens aspirant-kandidaat voor de verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), en politica Krishna Mathoera zich nu om politiek gewin, blindelings opwerpen voor het zogenaamde belang van de bevolking, die klaagt over het niet uitrijden van de route door PKM. Het zou volgens bushouder Chakawri goed zijn als deze personen, die volgens hem zelf geen gebruik maken van het openbaar vervoer, zich beter zouden oriënteren en onderzoeken waar de schoen wringt.

error: Kopiëren mag niet!