Minister Dodson wil grotere bewustwording beheer afvalwater

Minister Dodson wil grotere bewustwording (3)Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wil samen met alle belangrijke partners, waaronder het kabinet van de vicepresident en het Waterforum Suriname, de bewustwording onder de burgers als het gaat om het beheer van afvalwater, vergroten. Vanwege de omvang van de waterproblematiek is integraal waterbeheer een basisvoorwaarde voor het duurzaam aanwenden van het beschikbare water.
Op donderdag 17 en vrijdag 18 november is er in het IGSR-gebouw een seminar over het beheer van afvalwater georganiseerd om de standpunten op dit stuk met alle actoren te bespreken. Het seminar werd door minister Patrick Pengel van Volksgezondheid geopend, die mede namens NH-minister Regillio Dodson het woord voerde. Tijdens de laatst gehouden conferentie van de Caribbean Water and Wastewater Association (CWWA) op Trinidad & Tobago is duidelijk naar voren gekomen dat veel landen in het Caribisch gebied problemen hebben met distributie van drinkwater aan huishoudens, alsook de gevolgen van klimaatsverandering, zoals aanhoudende droogte waardoor waterreservoirs uitdrogen. Het lozen van ongezuiverd afvalwater op oppervlaktewater en het gevaar van contaminatie van grondwater met afvalstoffen is ook een probleem. Echter ontbreekt in Suriname volgens minister Pengel nog een integrale visie en coherent beleid. Gewerkt wordt aan het aanbieden van wetgeving aan De Nationale Assemblee, het verkrijgen van financiering voor het opzetten van reguleringsorganen en het opbouwen van lokale kennis over water en watermanagement door gebruikmaking van regionale partnerschappen. De tijd van gefragmenteerd waterbeleid in Suriname is voorbij.
NH-directeur Dave Abeleven benadrukte het belang van integraal waterbeheer en noemde enkele huidige uitdagingen, zoals het gebrek aan ondersteunende gegevens (fysische data), geen instanties die beleid controleren/monitoren (bv. een Waterautoriteit Suriname).
Hij gaf aan dat het beleid met betrekking tot waterbeheer momenteel verdeeld is over een 6-tal instituten, te weten: drinkwatervoorziening (NH (DWV & SWM) en RO), afvalwater (OW), irrigatiewater (LVV & RO (waterschappen)), natuurlijk water (RGB, RO, OW), waterkwaliteit (VG) en waterbeheersing (RO en OW). Het ministerie heeft niet stilgezeten, maar heeft reeds voorbereidingen getroffen om een aantal zaken in place te brengen, zoals het installeren van de IWW (Interdepartementale Water Werkgroep) en de afronding en gereedmaken van de drie waterwetten: grondwaterbeschermingsgebieden, wet onttrekking grondwater en wet toezicht drinkwaterkwaliteit. Ook het ontwerpen en gereedmaken van de wet op de waterautoriteit is aan de orde.
Een geïntegreerd beheer van afvalwater zal onder meer resulteren in het terugdringen van risico’s die de veiligheid van water aantasten. Tijdens het seminar is uit de presentaties van de verschillende instituten duidelijk naar voren gekomen dat het probleem niet ver van ons bed is. In het binnenland bijvoorbeeld is er weinig sanitatie, wat inhoudt dat alles in de rivier wordt geloosd. In Groot Paramaribo wordt afvalwater via septictanks naar sloten en kanalen geloosd. Bovendien is er teveel afvalwater in kleine sloten met een negatieve impact op het milieu en de gezondheid van de totale samenleving. Het ministerie zal zich daarom samen met alle actoren sterk maken voor integraal waterbeheer en de bewustwording onder de burgers.

error: Kopiëren mag niet!