Kensenhuis: “Ook de regering heeft bezuinigingsmaatregelen moeten treffen”

Onlangs heeft de voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie, Armand Zunder, te kennen gegeven dat er in de afgelopen jaren geen bezuinigingsplan in het parlement is gepresenteerd. Hij stelt dat er wel bezuinigd is, maar op een manier die niet transparant is. Parlementariër Patrick Kensenhuis van de Nationale Democratische Partij (NDP) kan zich niet geheel terugvinden in deze stelling. “Als vertegenwoordiger heb ik ook gepleit voor bezuinigingsmaatregelen voor de regering in het kader van de financiële positie waarin het land zich bevindt. Er is wel een aantal bezuinigingsmaatregelen getroffen, alhoewel men kan stellen dat het niet voldoende is. Echter kan er niet op alles bezuinigd worden”, aldus de parlementariër.
Transport
Op het gebied van transport is er volgens Kensenhuis wel sprake van bezuiniging door de overheid. “Zo zijn er geen nieuwe dienstvoertuigen aangeschaft. Het zou een vervelende situatie zijn als de regering ondanks de precaire situatie dienstvoertuigen zou hebben aangeschaft. De ministers gebruiken doorsnee hun oude dienstvoertuigen, op enkele ministers na.” Volgens Kensenhuis is er echter wel behoefte aan investeringen in transportmiddelen voor het politieapparaat. “Wij zijn wel voorstanders dat er meer auto’s worden aangeschaft, zodat het politie- en brandweerkorps en de ambulancedienst mobiel kunnen zijn.”
Overheidsapparaat
“Na de verkiezingen in het afgelopen jaar is de regering gaan bezuiniging in het overheidsapparaat.” Zo worden er geen nieuwe medewerkers aangenomen. De salarissen van ambtenaren vormen een grote uitgavenpost voor de overheid. “Ik heb ook gepleit dat er doorlichting komt in het ambtenarenapparaat, en eventueel ook een transformatie. We hebben graag dat ambtenaren productief worden ingezet, zodat het geld in feite niet in een hopeloze put terechtkomt. Wat betreft de loonsverhoging die door de president tijdens zijn jaarrede is aangekondigd en uiterlijk april 2017 zal plaatsvinden, heeft Kensenhuis het volgende te kennen gegeven: “Er zijn in de afgelopen jaren geen loonsverhogingen geweest voor de ambtenaren. Anno 2016 zijn de kosten dusdanig toegenomen dat een loonsverhoging noodzakelijk is. Echter moet de regering wel de impact hiervan in kaart brengen.”
Werkmiddelen
Ook bij de aanschaf van werkmiddelen bij het ambtenarenapparaat zijn er bezuinigingsmaatregelen ingevoerd. “Echter vinden wij wel dat de nodige zaken aangeschaft moeten worden, zoals papier, inkt en dergelijke.” De regering zou de dienstreizen verder moeten aanscherpen. “Die mening zijn wij wel toegedaan. Alleen noodzakelijke dienstreizen moeten groen licht krijgen.”
Al bij al heeft ook de regering bezuinigingsmaatregelen moeten treffen. “Er is wel een bezuinigingsplan. We verwachten wel een overzicht van de bezuinigingsmaatregelen tijdens de begrotingsbehandeling en wat het effect hiervan is geweest. Ook kijken wij ernaar uit hoe de bezuinigingen in 2017 zullen worden doorgevoerd”, aldus Kensenhuis.

error: Kopiëren mag niet!