Suriprofs vereeuwigt glorie met boekwerk

Regie Blinker wacht op zijn beurt, terwijl Andre Wasiman en Hamied Ahmadali het Suriprofs-boek signeren (foto: Jaswant Gajadien)
Regie Blinker wacht op zijn beurt, terwijl Andre Wasiman en Hamied Ahmadali het Suriprofs-boek signeren (foto: Jaswant Gajadien)

Suriprof-Andre Wasiman overhandigt aan Ray Wimpel als eerste Surinamer het boek (foto: Regilio Derby)
Suriprof-Andre Wasiman overhandigt aan Ray Wimpel als eerste Surinamer het boek (foto: Regilio Derby)

Het boek ‘Suriprofs – van benefiet tot project’ (foto: Jaswant Gajadien)
Het boek ‘Suriprofs – van benefiet tot project’ (foto: Jaswant Gajadien)
De Stichting Suriprofs heeft bij haar 15-jarig bestaan haar glorie vereeuwigd middels het uitgeven van een boek, getiteld: ‘Suriprofs – van benefiet tot project.’ Afgelopen week vond de presentatie van dit boek plaats in Nederland, zaterdag was Suriname aan de beurt. In een zwaar bezette Olympic House presenteerden de Suriprofs-bestuursleden Hamied Ahmadali en Andre Wasiman en adviseur Regie Blinker het werk aan Suriname. Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo kon door clubverplichtingen niet aanwezig zijn. Hij is momenteel trainer van Ajax Capetown in Zuid-Afrika. Ray Wimpel, de persoon die vanaf dag 1 de projecten van de Suriprofs in Suriname helpt begeleiden, mocht als eerste Surinamer het boek in ontvangst nemen. Het boek zal binnenkort ook in Suriname te verkrijgen zijn voor Euro 19,95. SLM en Telesur hebben reeds 20 om 100 stuks besteld.
Ahmadali, voorheen adviseur en nu bestuurslid van de Stichting Suriprofs, zette uiteen hoe het boek tot stand is gekomen. ‘Het idee kwam boven water in het jaar 2011, toen ik gevraagd werd de vele informatie van de Suriprofs vast te leggen. In eerste instantie dachten we aan een brochure, maar al gauw bleek dat het meer dan een brochure zou worden. Dit was de aanleiding om een boek uit te geven. Maar om een boek uit te geven moesten er een aantal voorzieningen getroffen worden. Door druk werk van de bestuursleden, verwaterde het idee een beetje. Pas in 2014 kwam het weer boven water en werd er nu intensief gewerkt eraan’, vertelt Ahmadali. Er werd een redactie samengesteld en Menzo en Ahmadali namen de leiding. Maar het grootste probleem waarop ze stuitten was geld. ‘We zijn geen rijke organisatie. Alle geld die we verzamelen uit de benefietwedstrijd, doneren we aan projecten in Suriname. We moesten een bron aanboren om het boek te produceren. Er werd aangeklopt bij de KNVB. De Nederlandse voetbalbond bood direct financiën aan en zo konden we een tekstschrijver inhuren’, vertelt Ahmadali over de beginfase.
Ahmadali geeft aan dat in het boek er ook passages zijn van ervaringen van spelers en andere partners. Verder komen de namen van de ruim 130 Suriprofs die tot nu toe voor de Suriprofs gespeeld hebben. Ook staan alle projecten die uitgevoerd zijn met bedragen. In totaal heeft Suriprofs in 10 jaar ruim 1,8 miljoen Euro aan projecten uitgevoerd in Suriname. SLM, de grootste bondgenoot van de Suriprofs en Telesur, de hoofdsponsor vanaf 2009, staan er ook in. De informatie vanuit Suriname is verzameld door een begeleidingscommissie onder leiding van Hennah Draaibaar. Ook Aniel Ghisaidoobe en Ray Wimpel zaten erin.
‘Het geeft een speciaal gevoel om bij elkaar te komen in Suriprofs-verband’, zegt Regie Blinker, oud-speler en nu adviseur van de groep. De ex-Feyenoorder zegt dat voetballers vaak individueel donaties doen, maar in groepsverband samenwerken is een heel andere ervaring. ‘Ik wilde altijd bij de Suriprofs horen, toen ik zag dat spelers als Ruud Gullit en Frank Rijkaard ervan deel uitmaakte vroeger’, vertelt hij. ‘Surinaamse voetballers zijn wereldwijd een krachtig product en met die kracht zal Suriprofs nog zovele maal 15 jaar dienen.’
Andre Wasiman, oud-speler en nu bestuurslid van de Suriprofs, vertelde een anekdote over een van zijn bezoeken aan Suriname met de Suriprofs. ‘We logeerden in Suriname en het land maakte toen een sibibusi mee. Ik was samen met trainer Henk ten Cate in de lift van het hotel toen de stroom landelijk uitviel en we in de lift vastzaten. En de volgende dag moesten we in het Andre Kamperveenstadion spelen. Het veld was letterlijk onder water en de arbiter keurde het veld goed. Gelukkig verloren we de wedstrijd niet’, vertelde hij over zijn ervaringen. Het werd een heel emotioneel moment toen uitgerekend Wasiman een boek moest overhandigen aan SLM-directeur Robbi Lachmising. Wasiman maakte deel uit van het Kleurrijk Elftal, die op de vlucht van 7 juni 1989 naar Suriname kwam. Door een of ander reden zat hij niet meer op die vlucht, die net voor landing neerzeeg. Een groot deel van dat Kleurrijk Elftal kwam om het leven toen. Wasiman kwam niet uit zijn woorden toen hij het boek overhandigde aan Lachmising, die toen ook directeur was van de SLM. Lachmising begreep de emoties van Wasiman, maar ook hij kon zijn tranen niet bedwingen. Ook emotioneel werd het toen Sigi Lens een boek in ontvangst moest nemen van Hennah Draaibaar. Lens is ook een van de overlevenden van het Kleurrijk Elftal.
Ook Johan van Geijn van de KNVB mocht een boek in ontvangst nemen. Van Geijn vertelt dat hij sinds 2002 met Suriname werkt aan KNVB-projecten. De eerste was het kunstgrasveld van het Essedstadion en de tweede het nieuw Letitia Vriesdestadion te Coronie. ‘Maar zaken gingen te traag en de toenmalige KNVB-voorzitter Jeu Sprengers vroeg me om met de Suriprofs in zee te gaan voor wat betreft projecten in Suriname. We hebben hierna een aantal projecten met succes uitgevoerd’, zegt Van Geijn. Een van de bekendste is de recente mini-kunstgrasveldjes landelijk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: