Officier van justitie aannemen van giften ten laste gelegd

Gisteren is de zaak van de officier van justitie Ryan A. voorgegaan. De vervolgingsambtenaar in deze zaak is Cynthia Klein. Aan officier Ryan A. worden meerdere gevallen van het aannemen van giften en beloften ten laste gelegd. Dit zou hij voor het teruggeven van in beslag genomen rijbewijzen van burgers hebben aangenomen. Op de zitting van maandag werden 6 zaken behandeld, waarvan gesteld wordt dat de officier van justitie gelden heeft ontvangen. Zo zijn er verschillende bedragen genoemd in deze zaak, waaronder van SRD 1.250, SRD 1.300, SRD 1.750, SRD 15.000 en USD 5.000. Het ontvangen van dit laatste bedrag heeft de verdachte eindelijk de das omgedaan. In deze zaak is ook betrokken medeverdachte en politieambtenaar Amit R., die als eerste door justitie in het vizier werd gebracht. Nadat deze medeverdachte werd opgepakt en ingesloten, heeft hij een volmondige bekentenis afgelegd en hierbij aangegeven dat hij samen met en in opdracht van de officier gehandeld heeft.
“Wilde burgers slechts helpen”
Steeds kwam het op hetzelfde neer dat verdachte Amit R. gevraagd werd door burgers, die soms vrienden of kennissen van hem waren, om voor hen te bemiddelen zodat zij spoedig hun rijbewijs terug konden krijgen. De verdachte vroeg dan aan officier Ryan A. als het mogelijk was zo’n rijbewijs terug te geven. Volgens de verdachte gaf Ryan A. dan aan hoeveel geld hij voor deze actie nodig had, waarna Amit R. dit aan de mensen door briefde. Wanneer hij het geld had ontvangen, werd een kwitantie of fiat van teruggave gemaakt, waarna de officier het rijbewijs teruggaf aan de politieambtenaar om aan de betreffende persoon terug te geven.
De verdachte Ryan A. heeft alle gevallen die hem ten laste gelegd zijn, ontkend. Volgens hem heeft hij wel rijbewijzen afgegeven, maar persisteert deze conform de regels te hebben afgegeven zonder geld daarvoor ontvangen te hebben. Medeverdachte Amit zou voor hem hebben gelogen. Rechter Cynthia Valstein-Montnor heeft verdachte Ryan A. echter voorgehouden dat hij bij alle gevallen buiten de procedureregels zou hebben gehandeld. De rijbewijzen zouden via de administratie van het parket moeten worden teruggeven, waarbij de mensen worden opgeroepen en worden gevraagd te tekenen voor ontvangst van het rijbewijs bij de administratie. Maar elke keer zijn de rijbewijzen door de verdachte Ryan A. afgestaan aan Amit om deze af te geven aan de desbetreffende burger.
Bewijsmateriaal liegt er niet om
Er is ook bewijsmateriaal gepresenteerd in de vorm van geluidsopname, beeldmateriaal en whattsapp berichten tussen de verdachten Ryan A. en Amit. Volgens het relaas van Amit moest hij van ‘meester Ryan’ contact opnemen met een Chinees aan de Cocobiacoweg, omdat hij diens rijbewijs bij zich had. Er is hem gezegd dat indien de man zijn rijbewijs terug zou willen, hij daarvoor USD 5000 zou moeten betalen. Dit moest Amit doorgeven aan de Chinees. Amit had dit bedrag ontvangen, maar werd aangehouden en overgebracht naar Richelieu. Daar heeft hij deze zaak voorgelegd aan de officieren, waarna is besloten Ryan A. in een val te lokken. Via whatsapp maakte Amit contact met de officier Ryan A. en hield hem voor hem te ontmoeten bij een kapperszaak om het geld te ontvangen. Bij de overhandiging werd ook Ryan A. aangehouden. Ondanks het gepresenteerde bewijsmateriaal zegt de verdachte Ryan A. dat het ontvangen geld niet voor het rijbewijs was. Het zou om commissiegeld gaan betrekking hebbende op laswerk dat de vader van Amit gedaan zou hebben. Wanneer deze zaak voortgang vindt, is nog niet bekend.

error: Kopiëren mag niet!