Daniel Lachman: “Er is veel voedingsbodem voor ICT sector om zichzelf op te boosten”

Daniel Lachman, directeur IGRS (foto: Regilio Derby)
Daniel Lachman, directeur IGRS (foto: Regilio Derby)
Het Institute for Graduate Studies en Research (IGSR) is van de week de gastheer van de ICT week dat door de ICT-Associatie is georganiseerd. Directeur Daniel Lachman wees bij de kick-off van de ICT week de aanwezigen, waaronder ook vicepresident Ashwin Adhin, op bepaalde aandachtspunten voor zowel de overheid als de particuliere sector. Lachman merkte op dat Suriname het op de ‘doing business’ lijst, heel slecht presteert. Suriname staat op de 110de plaats van de 144 landen. Daar zou er een verandering in moeten komen zeker met strategisch en hard werken. De concurrentie-indicator bestaat uit basisbenodigdheden, efficiëntie en innovatie. Suriname doet met betrekking tot de laatste twee slecht.
De ICT sector dient nu op deze twee gebieden het land op vooruit te helpen. De sector kan eindgebruik producten leveren of antwoorden helpen formuleren voor problemen in het land. Voorbeelden daarvan zijn: financiële en educatieve service in het binnen land, de drukte in de binnen stad, de energie efficiëntie etc. De sector kan ook invulling geven aan nieuwe business modellen die de overhand beginnen te krijgen in de wereld. Lachman praat over business modellen die geënt zijn op ruilen delen en creatie.
Hij merkt tegelijkertijd op dat in Suriname gelukkig entiteiten te zien zijn die al een bron vormen voor de groei van de sector. Hij verwijst naar ontwikkelingen en intenties bij het ministerie van Handel en Industrie. Ook het concept van economische diversificatie komt vaker om de bocht kijken. De Energiebedrijf Suriname (EBS)begint al te praten over een smart grid (een elektriciteitsleveranciersnetwerk dat gebruik maakt van digitale communicatie technologie). Over de E-gouvernment is er af en toe ook wat te horen.
“Dit betekend dat er voor de ICT sector veel voedingsbodem is om zichzelf op te boosten”, stelt Lachman. De overheid heeft op haar beurt naar zijn zeggen veel werk te verrichten. “ICT beleid, is in de afgelopen Meer-jaren Ontwikkelingsplannen stiefmoederlijk behandeld. Simpel weg heeft de overheid qua strategische doelstellingen, heel wat werk te doen. Tegelijkertijd moet ook de ICT associatie met haar leden aan de slag om de uitgemeten plannen te realiseren. “Er moet een duidelijke road map gemaakt worden, met duidelijke specificatie van de strategische doelstellingen, specifieke aandachtspunten van beleid door de overheid”, aldus Lachman.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!