Tsunami: “Take your bundle en gwe!”

Celsius Waterberg met de overige V7 leiders bij de proclamatie van de combinatie in 2015
Celsius Waterberg met de overige V7 leiders bij de proclamatie van de combinatie in 2015
“Het plotselinge besluit van de BEP en Celsius Waterberg om met de NDP samen te werken en het gedrag om alle handelingen van de NDP-regering goed te spreken, heeft ons allemaal verrast.” Dit zegt Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo op vragen van Dagblad Suriname. De PL-voorzitter memoreert de samenwerking met Waterberg en zijn partij tijdens de verkiezingen van 2015. Toen was Waterberg een felle tegenstander van het beleid van de regering Bouterse 1. Nadat de V7 (VHP, NPS, PL, SPA, BEP en DA `91) niet genoeg zetels behaalde om zelfstandig een regering te kunnen vormen, besloot de BEP maar individueel een samenwerking met de paarse partij aan te gaan. “Daar zien wij dat de verdeel- en heerspolitiek van de NDP heeft gewerkt. De BEP is reeds een tijdje een opponent van de Abop en zou er alles aan doen om Abop klein te krijgen. De NDP heeft daarvan flink misbruik gemaakt”, zegt Somohardjo.
Dagblad Suriname zal in verband met dit onderwerp enkele (niet alle) ontwikkelingen en uitspraken rond Celcius Waterberg aan u voorschotelen. Of het onwaarheden, halve waarheden, hele leugens of loze beloften zijn, dat moet u zelf oordelen.

Slechte minister van Volksgezondheid
Het is niet de eerste keer dat de BEP een samenwerking aanging met de NDP. In 2010 heeft de partij in A-Combinatieverband ook deelgenomen aan de regering. Door interne problemen en ontevredenheid van de paarse partij werd zij in april 2012 uit de regering getrapt. Waterberg was toen minister van Volksgezondheid en moest plaatsmaken voor Michael Blokland. Het boterde toen ook niet tussen vicepresident Robert Ameerali en Waterberg. Bouterse zei aan de BEP-toppers dat tot twee keer toe Waterberg de vicepresident op een niet gepaste manier had bejegend. De president liet doorschemeren dat Ameerali Waterberg zelfs de hand boven het hoofd had gehouden. Volgens de president was op Volksgezondheid benedenmaats gepresteerd.
‘Volkspresident, yu nep’
Tijdens de proclamatie van de V7-combinatie in januari 2015 haalde Waterberg flink uit naar de toenmalige regering. Waterberg zei dat de menigte niet was gekomen naar het evenement, omdat er geen geld viel te graaien. Ook niet voor een stand up comedy. “Wij zijn hier fu demonstreer dat a kaba. Regering Bouterse/Ameerali a kaba. 25 mei take your bundle en gwe.” De politicus merkte op dat president Desi Bouterse zich volkspresident noemt, maar geen enkele ‘stratiman’, potiman heeft een huis gebouwd. Hij noemde Bouterse een neppe volkspresident. “Volkspresident, yu nep.”
‘Wo puru Limbo fu SRS, maar wi o mek ing wroko, mek a sweti’
Waterberg merkte tijdens de zelfde vergadering op dat het op 26 mei ook afgelopen zou zijn met misleidingen van Clifton Limburg via zijn programma Bakana Tori. “We sorgu dat nanga ala brada nanga sisa we bouw a kondre disi, want alasma de fanowdu. Wi o pur ing, ma a no sidon na oso. Wi o gi ing wroko. Wo puru ing fu SRS, maar wi o mek ing wroko, mek a sweti”, zei hij doelende op Clifton Limburg die Bakana Tori verzorgt op de staatszender. Waterberg zei dat veel mensen de tweede week van de maand al ‘skeer’ zijn. Volgens Waterberg zou er een einde aan alle ellende komen op 25 mei.
‘Waterberg kip zonder kop’
Limburg kwam achteraf terug en diende de BEP-leider van repliek tijdens zijn radioprogramma. Volgens Limburg zou Waterberg een kip zonder kop zijn, die alles uitkraaide die VHP-voorzitter Chan Santokhi aanhaalde. Hij daagde de V7-leiders uit om hem te komen weghalen. Waterberg zei achteraf aan de krant dat Limburg vanwege het aanwakkeren van rassenhaat te gevaarlijk was om op zijn post te laten. “Al deze mensen zullen samen met Limburg elders worden ingezet. Dat zal het beleid zijn van de nieuwe regering”, aldus Waterberg toen.
Doekhie heeft trauma
Tijdens een massameeting van de V7 in Nickerie in mei 2015 haalde de BEP-voorzitter flink uit naar Rashied Doekhie, hoofdbestuurslid en lijsttrekker van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Nickerie. Wat Somohardjo betreft, is Doekhie een ‘gekke hond’, een pagla koeta, mad dog. Waterberg constateerde dat Doekhie een trauma heeft, die behandeld moet worden. Hij schreef een verwijsbrief uit naar specialist Winston Jessurun. Volgens Jessurun moet Doekhie doorverwezen worden naar een psychiater.
‘Partijprogramma’s BEP en NDP kwamen overeen’
Waterberg heeft bij de afgelopen verkiezingen slechts 840 stemmen vergaard en zijn partijgenoot Rudolf Zeeman kreeg 1268. Waterberg kreeg geen voorkeur en scoorde heel slecht op de lijst. Uiteindelijk werd de NDP de grote winnaar met 26 zetels en kregen alle partijen uit de V7 individueel in juni 2015 een uitnodiging gesprekken te voeren om te komen tot de formatie van een nieuwe regering. Gelijk na het eerste gesprek zei de BEP-voorzitter dat zijn partij bereid was deze stap te doen. Volgens Waterberg had de paarse partij hun partijprogramman vergeleken met dat van de BEP en hadden zij veel overeenkomsten gezien. Met de stap van Waterberg was de breuk binnen de V7 combinatie compleet. Enkele dagen later gaf het bestuur van de BEP zijn zegen om de coalitie te helpen vormen. Ook de algemene ledenvergadering ging op den duur mee. Op 10 augustus werd uiteindelijk het regeerakkoord getekend tussen de NDP, BEP en DOE.
‘Suriname mede-eigenaar IMF’
Waterberg was een van de meest optimistische sprekers tijdens de 1-jarige herdenking van de verkiezingen in Ocer. Hij hield het publiek voor dat na 6 maanden iedereen kan lachen, want dan zal het beter gaan met Suriname. Hij merkte ook op dat mensen heel veel leugens fluisteren en zeggen dat het IMF van ‘witte mensen’ is. Hij stelde dat Suriname ook lid is van het IMF, contributie betaalt en rechten heeft. Waterberg stelde dat er niks mis is met het IMF, waar Suriname mede-eigenaar van is.
Juni 2016: ‘Het land zal binnen 6 maanden uit het dal klauteren’
In juni 2016 werd flink kritiek geleverd op het Stabilisatie- en Herstelprogramma dat de regering voornemens was uit te voeren om de economie van het land weer op peil te krijgen. Voor Waterberg is het programma hoopgevend. Hij blijft erbij dat na 6 maanden Suriname weer uit het dal zal klauteren, richting groei van de economie. Uiteindelijk zei president Desi Bouterse in zijn jaarrede dat de vooruitzichten nog steeds slecht zijn. De hoop is volgens het staatshoofd gevestigd op 2017.
Hoefdraad vereeuwigen met een standbeeld
Als er één schuldige is voor de crisis waarin het land is beland, is die persoon volgens Somohardjo de huidige minister van Financiën. Als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft hij monetair gefinancierd en de waarde van de munt verminderd. Terwijl vrijwel elke politicus al genoeg had van het slecht financieel beleid van Financiënminister Gilmore Hoefdraad, werd de bewindsman door Waterberg juist de hemel in geprezen. Hoefdraad zou volgens de BEP-topman vereeuwigd moeten worden en een standbeeld moeten krijgen. Waterberg zei dat het Hoefdraad is gelukt om binnen een jaar tijd ongeveer USD 2 miljard aan financiën te mobiliseren om de economie te stabiliseren en herstellen. De minister was met oplossingen gekomen.
‘Zwangere vrouwen overleden door schuld Medische Zending’
Waterberg uitte vorige week zijn misnoegen over de manier waarop de houding van de Medische Zending in de afgelopen periode binnenlandbewoners in grote schulden heeft gezet. De politicus zei dat het aan de schuld van de MZ te wijten is dat 2 zwangere vrouwen in de afgelopen periode het leven hebben moeten laten te Boven Suriname. Waterberg hekelde het feit dat de MZ steeds bij achterstallige betalingen door de overheid ertoe overgaat de regering het mes op de keel te houden door de medische voorziening in het binnenland te staken.
FR

error: Kopiëren mag niet!